Українські зерновики проти створення держмонополії на ринку зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські зерновики проти створення держмонополії на ринку зерна

Аграрний ринок
490
Українська зернова асоціація вважає неприйнятним внесення змін до Закону України "Про підтримку сільського господарства України", передбачених законопроектом № 8053.
"Закладені в цьому законопроекті норми суперечать Конституції України, Господарському кодексу та низці інших законів. Прийняття даного документа відкине АПК України на 20 років назад і фактично знищить цивілізований ринок зернових", - заявив президент УЗА Володимир Клименко.
Українська Зернова Асоціація вважає неприпустимим створення державного монополіста, який, згідно з законопроектом № 8053, буде мати майже ексклюзивне право на експорт "об'єктів державного цінового регулювання". Передбачене законопроектом право сільгоспвиробників на експорт продукції в обсягах власного виробництва також не гарантоване. Бо тут же дається законне право Кабінету міністрів встановлювати перелік і обмеження з експорту "об'єктів державного цінового регулювання". А сюди крім зернових потраплять також соняшникова олія та вершкове масло, сухе молоко, цукор, м'ясо і субпродукти. Таким чином, констатує УЗА, фактично буде виключений цілий вид економічної діяльності, на який сьогодні зорієнтована велика група компаній.
Згідно з юридичним аналізом, підготовленим на запит УЗА Адвокатським об'єднанням "Волков і партнери", законопроект № 8053 в першу чергу суперечить частині 4 статті 13 Конституції України, згідно з якою держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання. Також, відповідно до частини 2 статті 42 Конституції, держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція.
Пропоновані групою депутатів зміни також суперечать низці статей Господарського кодексу України, нормам законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність", "Про зерно та ринок зерна", "Про захист економічної конкуренції". Що вже говорити про низку протиріч цілям, які проголошені в програмі економічного розвитку України на 2010-2014 роки. А саме - про забезпечення передбачуваності регуляторної політики держави шляхом відмови від будь-яких обмежень експорту сільгосппродукції.
Всі перераховані вище факти знайшли своє відображення в юридичному меморандумі, підготовленому спільно УЗА і компанією "Волков і партнери". Він буде направлений членам профільного парламентського комітету з питань АПК, голові Верховної ради України Володимиру Литвину, міністрам аграрної політики і продовольства, економічного розвитку і торгівлі.
При цьому в УЗА виникає питання: чим керувалися народні обранці, коли ставили підписи під таким документом?
Члени Української зернової асоціації солідарні в тому, що держава не залишає інвесторам вибору. Їм нічого не залишиться, як піти з ринку. Компанії зі світовим ім'ям не будуть робити мільярдні інвестиції в країні, в якій постійно змінюють правила гри. Сьогодні в кожен гектар оброблюваних сільгоспугідь необхідно вкладати до 2 тисяч доларів. Сумнівно, що держбюджет України зможе дати агросектору 50 мільярдів доларів. УЗА попереджає: скорочення інвестицій в АПК позначиться на врожайності. Виконання проголошеної Президентом України Віктором Януковичем стратегічної програми нарощування виробництва в Україні до 2017 року обсягів зерна у розмірі 80 мільйонів тонн на рік, можливо виключно за підтримки ринкових умов розвитку аграрного сектора.
УЗА звертає увагу на те, що прийняття законопроекту № 8053 може мати непоправні наслідки напередодні відкриття ринку продажу землі. Оскільки відхід інвесторів зі світовим ім'ям, а також монополізація експорту державою викличуть падіння закупівельної ціни на продукцію. Падіння прибутковості ведення сільськогосподарської діяльності призведе до банкрутства фермерів, дрібних і середніх виробників. Знецінена земля може бути скуплена за копійки, що призведе до подальшого зубожіння селян.
Асоціація нагадує політикам, що аграрне виробництво для 15 мільйонів українців це не гонитва за надприбутком, а єдина можливість заробити собі на життя. Вони тримають чесно зароблений свій хліб у мозолястих руках, знають ціну кожній його крихті. Тому інакше як блюзнірством не можна назвати спроби впровадження схем, щоб набити чиїсь кишені або залатати власні прорахунки у державній політиці. Будь-які кроки, які викличуть падіння агровиробництва, поставлять на межу виживання третину населення України.
Українська зернова асоціація закликає президента України, Кабінет міністрів, Верховну раду сказати ні подібним законопроектам і забезпечити запровадження в Україні ринкових умов розвитку аграрного сектора. Тільки здорова конкуренція сприятиме розвитку АПК, підвищенню рівня виробництва продукції, а також добробуту українського народу.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас