Єгипетським чиновникам заборонили виїжджати з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єгипетським чиновникам заборонили виїжджати з країни

Казна та Політика
222
Єгипетським урядовим чиновникам заборонили залишати межі країни без письмового дозволу генерального прокурора або військового командування країни. Про це повідомляє в неділю агентство AFP з посиланням на місцеві засоби масової інформації. Генпрокурор також розпорядився заморозити всі рахунки міністра внутрішніх справ та членів його сім'ї. Причиною стала інформація в пресі, про те, що на особистий рахунок глави МВС одна з будівельних фірм нібито перевела 4 мільйони єгипетських фунтів (в перерахунку це 487 тисяч євро).
Керівництву міжнародного аеропорту Каїра спрямований список осіб, наділених владою при колишньому режимі, яким заборонили виїжджати за кордон, зазначає інтернет-портал агентства ІТАР-ТАРС. На підставі цього розпорядження у вильоті було відмовлено міністру інформації Єгипту Анас Ахмеду аль-Фіки, він поміщений під домашній арешт. Про це повідомили представники армії. Напередодні міністр намагався вилетіти до Лондона з Каїрського міжнародного аеропорту. Що стало приводом для таких дій влади, не уточнюється. Аль-Фіки входив до найближчого оточення президента Хосні Мубарака, який пішов напередодні у відставку.
Тим часом уряд Великобританії підтвердив намір повернути народам Тунісу і Єгипту фінансові кошти, які, можливо, перебувають на рахунках президентів, які пішли у відставку. Пошуки грошей тривають, у разі виявлення вони будуть повернуті, заявив газеті голова британського Відомства з розслідування великих фінансових злочинів Річард Альдерман. За його словами, громадськість очікує на ретельне проведення розслідування. Всі виявлені кошти будуть передані владі відповідних країн і використані на благо народів, підкреслив Альдерман.
Між тим армійське командування пообіцяло бездоганну передачу влади цивільному уряду, який буде сформований після виборів. "Військові гарантують передачу влади в рамках вільної, демократичної системи", - заявив в ефірі державного телеканалу представник Вищої військової ради. За його словами, законно обраний цивільний уряд повинен продовжити процес перетворень. Водночас армійський представник не повідомив про те, чи існує план проведення виборів та передачі влади в країні.
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон, яка має намір найближчими днями відвідати Каїр, закликала військове керівництво як можна швидше визначити термін проведення виборів. "Я очікую, що нинішнє керівництво Єгипту представить план передачі влади відразу ж після того, як він буде складений", - заявила Ештон тижневику Der Spiegel. Перехідний період не слід затягувати, він не повинен тривати більше декількох тижнів, у крайньому випадку пару місяців, сказала Ештон. Вона додала, що в ході візиту в Каїр має намір зустрітися з лідерами провідних політичних партій, в тому числі з представниками організації "Брати-мусульмани".
Президент США Барак Обама привітав намір єгипетських військових передати владу демократичним шляхом, а також дотримуватися всіх міжнародних угод. Як повідомляє агентство DAPD, Барак Обама обговорив ситуацію в регіоні в ході телефонних розмов з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, главою уряду Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом і королем Саудівської Аравії Абдаллою. Президент запевнив, що Сполучені Штати нададуть всебічну підтримку єгипетському народу в процесі побудови демократичної держави.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас