У Казахстані кандидати в президенти здають іспит на знання державної мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Казахстані кандидати в президенти здають іспит на знання державної мови

Казна та Політика
176
Центральна виборча комісія Казахстану визнала таким, що повністю відповідає вимогам Конституції і закону "Про вибори" кандидата на пост президента, чинного главу держави Нурсултана Назарбаєва. Відповідну постанову ЦВК ухвалила на своєму засіданні в суботу в Астані, повідомляє агентство "Інтерфакс".
До кандидату в президенти висуваються наступні вимоги: він повинен бути громадянином Казахстану за народженням, не молодше 40 років, вільно володіти державною мовою та проживати в республіці останні 15 років. Напередодні Назарбаєв успішно здав лінгвістичній комісії іспит на володіння державною казахською мовою. Центрвиборчком у цей же день видав Назарбаєву підписні листи для збору підписів громадян.
Першим з кандидатів у президенти держіспит з казахському мови здав лідер незареєстрованої екологічної партії "Менин Казакстаним" Мусагалі Дуамбеков, нагадує агентство ІА "Новини-Казахстан". Він розраховує отримати на виборах до 30 відсотків голосів. "Коридор - від 10 до 30 відсотків. В цих межах, я думаю, ми реально будемо працювати", - сказав Дуамбеков журналістам в Астані. Він забрав у Центрвиборчкомі підписні листи і розпочав збір підписів громадян на свою підтримку. Кандидату в президенти необхідно зібрати на свою підтримку як мінімум 91010 підписів громадян.
Тим часом опозиційна партія "Азат" на своєму черговому з'їзді в суботу в Алма-Аті ухвалила рішення не брати участь у позачергових виборах президента Казахстану. "Ми відмовляємося брати участь у майбутніх президентських виборах. Вимагаємо від влади проведення голосування у визначений конституційний термін. У цьому випадку ми візьмемо якнайактивнішу участь у виборах", - заявив генеральний секретар партії "Азат" Аміржан Косанов. Питання про участь у виборах був другим у порядку денному засідання. Першим стояло питання про кандидата від партії для участі в президентській гонці.
Делегати з'їзду одноголосно проголосували за кандидатуру співголови партії Булата Абілова. "Мене рішення з'їзду не засмутило. Я задоволений. Вважаю його правильним, вірним. Ми в цьому спектаклі не хочемо брати участь. Нам треба взятися за пропаганду нашої партії, збільшення кількості учасників. Ці два місяці ми повинні активно використовувати і готуватися до головного - до того, щоб наша партія пройшла до парламенту";, - сказав Абілов, виступаючи на з'їзді.
Позачергові вибори президента Казахстану призначені на 3 квітня.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас