Як оцінюють перспективу юаня в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оцінюють перспективу юаня в Україні

Валюта
2479
Українці останнім часом з великим бажанням обідають в китайських ресторанах і менш охоче, але все частіше купують товари з Піднебесної. Але чи будуть вони з таким бажанням вкладатися в китайську валюту? Пошук в Уанеті дав на диво мало пропозицій з продажу українськими банками китайських грошей.
Якщо бути чесним - лише одне. Негусто, звичайно, враховуючи численні меседжі вітчизняних аналітиків, що вказують на істотну недооціненість юаня: це safe bet (безризикова ставка). Однак насправді юань в Україні - екзотика не менша, ніж, скажімо, качка по-пекінськи в українських точках громадського харчування. Так чому ж китайська валюта як і раніше відсутня в "раціоні" не тільки професійних фінансистів, але й приватних інвесторів?
Населення. Задля цікавості
На сьогоднішній день "Хрещатик" є єдиною банківською установою в Україні, яка запропонувала у листопаді минулого року населенню послугу з обміну готівкового юаня женьміньби на готівкову гривню. "До новорічних свят пропозиція значно перевищувала попит. У грудні 2010 року обсяг куплених в населення юанів вдвічі перевищив продаж. У січні 2011-го ситуація змінилася на прямо протилежну", - говорить виконавчий директор роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська. І хоча в банку заявляють про активний попит на цю валюту, говорити про його масовіть або купівлю громадянами китайської нацвалюти заради диверсифікації фінансового портфеля поки не доводиться.
Між тим альтернативна вартість заощаджень в юанях (тобто вигода, яку можна було б отримати, вибравши найкращий варіант з інших можливих) досить приваблива - принаймні зараз. У 2010 році китайська валюта виросла на 3,6%. Згідно з опитуванням трейдерів, яке провело агентство Bloomberg, в 2011-му юань може додати близько 6%. ";Лінійного зростання курсу не буде, скоріше це буде зигзагоподібний рух, - йдеться в звіті аналітиків Deutsche Bank. - Але в цілому буде видно суттєве підвищення під кінець певних періодів, а для тих, хто добре розуміє складну валютну систему Китаю, будуть відкриватися можливості".
Власне те, чого і не вистачає пересічним українцям: аналізувати ситуацію навколо китайського юаня, робити правильні висновки, до якого тренду валюти призведуть ці події, щоб у необхідний момент закрити позицію; мати широкий доступ до новин та інформації, які будуть впливати на цю валюту. Не можна виключати і психологічний чинник того, що валютний ринок Китаю контролюється Комуністичною партією, а отже, говорити про ринок у цьому випадку не можна - курс буде таким, яким його встановить КПК, вважає партнер ІК "Капітал Таймс" Ерік Найман.
Банкіри. Неліквідний актив
Професійні банкіри оцінюють перспективи юаня в найближчі кілька років досить стримано. На думку начальника відділу операцій на валютному і грошовому ринках OTП Банку Максима Давлада, значною мірою це залежить від валютної політики китайського центробанку, який утримує юань від ревальвації і таким чином стимулює приплив іноземної валюти в Китай. Разом з тим китайська влада, перебуваючи в першу чергу під тиском з боку США, все-таки робить кроки до лібералізації валютної політики. Юань вже торгується на американських майданчиках, і в осяжному майбутньому, напевно, можна буде говорити про його конвертованість. "В Україні ця валюта поки належить до розряду вільно конвертованих, але широко в міжнародних розрахунках не використовуються. Операції з такими валютами ще більше обмежені Національним банком, ніж зі звичними доларом і євро, тому говорити про те, що клієнтам фінустанов буде з юанем простіше і зручніше, поки не можна", - відзначає Максим Давлад.
Не поспішають банкіри включати юань до числа високоліквідних валют і внаслідок обмеженого числа суб'єктів, які будуть здійснювати ті ж валютно-обмінні операції. До того ж в курс купівлі/продажу завжди буде закладатися ризик зміни курсу з даної валюти (що може призвести до високих витрат на конвертацію). Тобто гарантій того, що інвестор, особливо це стосується фізичних осіб, закриє в потрібний йому проміжок часу відкриту позицію в китайській валюті за необхідним йому курсом, немає.
Бізнес. Не ті обороти
До грудня 2010 року влада КНР дозволяла зовнішньоторговельні операції з використанням юаню лише декільком сотням своїх компаній. Однак місяць тому регулятори збільшили кількість експортерів, яким дозволено використовувати юань у ході міжнародних трансакцій, до 70 тис. За прогнозами експертів, вже найближчими роками від 20 до 30% імпорту Китаю буде оплачуватися юанями, а не доларами США. Приміром, керівник департаменту корпоративних фінансів головної компанії "Спортмастер" Дмитро Барков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" розповів, що компанія цього року збирається перевести до 15% угод з постачальниками з Китаю на розрахунки в юанях. "Купуючи в юанях, можна отримати ціну десь на 3-5% нижче, ніж при розрахунку в доларах", - зауважив він. Для українського бізнесу це перспектива двох-трьох років.
Керівники фондів. Скептицизм
Диверсифікація - це "святая святих" інвестиційного бізнесу. Але у керівників інститутами спільного інвестування китайський юань так і не набув статусу "інвестиційної ідеї". "Законодавством інвестиційним фондам не забороняється здійснювати інвестиції в іноземну валюту, однак, з огляду на чинне валютне регулювання НБУ, провести такі операції неможливо (причини покупки валюти чітко регламентовані). У зв'язку з цим на практиці проводити інвестиції в юань для українських фондів не представляється можливим", - каже Тарас Єлейко, глава департаменту з питань інвестиційної діяльності компанії з управління активами "ОТП Капітал".
З іншого боку, вклавшись в китайську валюту, можна втратити інші інвестиційні можливості. Найближчим часом юань навряд чи істотно зросте (у 2011-му - плюс 6%), тому існує небезпека тривалий час володіти "млявим" активом. Ось і зважують українські громадяни і бізнес всі "за" і "проти" валюти Піднебесної, тому що китайський юань, як і качка по-пекінськи, не для всіх. Але і дурістю інвестиції в юань теж не назвеш.
Чи не купити нам юань?
П'ять причин НЕ ДОВІРЯТИ юаню
Валюта зі слабкою конвертацією
Залежність від політичної влади КНР
Високі витрати при конвертації
Недостатність інформації з валюти
Перегрів китайської економіки
П'ять причин ВІРИТИ в юань
Юань може добре підрости
Відсутність інвестиційних альтернатив
Можливість диверсифікувати вкладення
Захист від економічних криз
Попит з боку населення та бізнесу
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас