ЄС не хоче в зону з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не хоче в зону з Україною

Казна та Політика
1006
Президент Віктор Янукович вже доручив уряду прискорити підготовку проекту угоди. "Я хочу додати імпульс нашим внутрішнім економічним перетворенням, щоб наблизити це питання до логічного завершення", - заявив глава держави.
На думку прем'єра Миколи Азарова, головною перешкодою на переговорах є прагнення Євросоюзу зберегти квоти на українську продукцію. "З найбільш чутливих позицій для нашого експорту Євросоюз встановлює квоти", - сказав прем'єр-міністр Микола Азаров. При цьому він відзначив, що квоти при вільній торгівлі вводити неприпустимо.
"Європейський ринок - це 0,5 млрд. населення. Але Україна теж не є падчеркою, ми не сироти. Хоча в нас трохи менше населення, але це теж великий ринок. Якби ми не були цікаві один одному, навряд чи б настільки настирливо працювали б над цією угодою. І якщо з тих чи інших питань ми пробуксовуємо, це означає, що ціна домовленостей є дуже важливою", - сказав "i" заступник міністра економіки Валерій П'ятницький. За його словами, важливо, щоб українські товари дійсно були присутні на ринку ЄС. "Наші візити до Китаю свідчать, що китайська економіка може зробити все, що завгодно, і для Європи, і для України. Тому ми хотіли б, щоб ця угода створювала нові можливості і для українського бізнесу, і для європейського. Бізнес повинен розуміти, що в цій угоді він знайде для себе можливості, і жодна сфера не буде виключена з цієї угоди. Щоб європейці знали не тільки український метал, соняшникову олію. Ми повинні створити можливості для всіх - не тільки для великого бізнесу, але і для малого, і для середнього", - зазначив чиновник.
Незважаючи на поки невирішені проблеми, керівник переговорної групи від Єврокомісії щодо створення ЗВТ Філіп Куїссон переконаний, що угода буде підписана в 2011 р. "Ми вже домовилися про одне - бути якомога більш амбітними. Якщо ми підпишемо угоду, тоді будемо проходити ратифікацію і виконання всіх вимог. Десь в 2013 р. цей документ може набути чинності", - сказав він "i". Пан Куїссон зазначив, що Україні буде потрібний певний перехідний період. "Ми знаємо, що Україна не буде готова зараз скористатися цією угодою, тому ми повинні дати Україні період для того, щоб вирішити проблеми квот і тарифів", - підкреслив він. Пан Куїссон припустив, що перехідний процес може тривати від 5 до 10 років. Він констатував, що практично з усіх питань вдалося досягти домовленостей. "Коли йдеться про торгівлю товарами, то ми домовилися реалізувати 96% торговельних потоків, жодних квот, жодних мит. Тобто більш-менш вже не буде обмежень. Євросоюз пропонує нульове мито, нульові квоти на всі українські промислові експортні товари - текстиль, сталеливарну індустрію", - зазначив він. Водночас з сільськогосподарської продукції сторони ще повинні знайти рішення. "З 20% продовольчих товарів триває дискусія. Обмеження будуть, ми робимо це з усіма партнерами, в тому числі і з США. Але ми б хотіли досягти мінімальних обмежень, щоб надати Україні найкращі можливості ЗВТ", - додав пан Куїссон.
"У мене немає великих позитивних відчуттів з приводу цього раунду. Є відчуття, що сторони продовжують жорстко стояти на своїх позиціях. І це може означати кризу переговорного процесу. Але я хотів би помилитися", - сказав "i" директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко. За його словами, неготовність сторін до компромісу по тих позиціях, які вже довгий час не можуть зрушити з місця, каже "про дефіцит стратегічного бачення". "І Євросоюз, і Україна в основному думають про дуже короткострокові інтереси, які можуть постраждати в тих чи інших секторах економіки або по відношенню до тих чи іншим підприємств. Хотілося б, що обидві сторони більше виявляли інтерес до стратегії, до перспективи і до того, навіщо взагалі робиться цей інтеграційний проект", - підкреслив експерт. Сушко також вважає, що внутрішньополітична ситуація в Україні також може вплинути на переговорний процес щодо ЗВТ. "Я підозрюю, що буде опозиція окремих країн - членів Євросоюзу, які будуть говорити, що з недемократичною країною такий масштабний договір підписувати не можна. Але поки про це рано говорити", - додав він.
Нагадаємо, що розділ про створення поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ є невід'ємною складовою майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас