АУБ: Фіномбудсмен не буде конкурувати з третейськими судами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Фіномбудсмен не буде конкурувати з третейськими судами

204
Створення служби фінансового омбудсмена не складе конкуренції третейським судам. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба Асоціації українських банків, посилаючись на слова голови Ради юристів АУБ Анатолія Жукова.
"Створення служби фінансового омбудсмена - це поширена європейська правова практика", - вважає юрист.
За його словами, подібний інститут у Європі існує вже давно, а віднедавна створений і в Росії. Мета його діяльності - захист споживача фінансових послуг банків у спорах з банками.
"Для звернення по захист до фінансового омбудсмена не потрібна подача судових позовів. Він вирішує нескладні організаційні конфлікти з обслуговування клієнтів. І шляхом переговорів і посередництва домагається мирного врегулювання спору, без звернення до суду. Мова йде про більш дрібні, такі як якість обслуговування, неадекватне ставлення до клієнта, хамство тощо. Всі ці питання на практиці не є предметом розгляду в судах", - відзначають у Третейському суді АУБ.
За словами Жукова, інститут фінансового омбудсмена - це щось на кшталт Товариства захисту прав споживачів, яке не складе конкуренції третейським судам.
З іншого боку в наших реаліях завжди існує загроза невідповідності організаційної форми та фактичної діяльності, коли проголошені цілі не відповідають реальній роботі, - застерігають в АУБ.
"Чи вдасться в нашій країні цей інститут зробити реально дієздатним і функціональним? Чи буде він займатися покладеними на нього питаннями, не виходячи за межі своєї компетенції? Чи не перетвориться він на дублера судів з нехарактерними для нього функціями? Наскільки законодавство про службу фінансового омбудсмена в Україні буде компетентно і адекватно регулювати його діяльність? Цим питанням варто приділити пильнішу увагу", - зазначають в Асоціації.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас