Черкаський "Азот" може дістатися росіянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черкаський "Азот" може дістатися росіянам

833
До Антимонопольного комітету України надійшов запит на дозвіл концентрації за рахунок черкаського "Азоту", проте хто є претендентом, поки невідомо.
Відзначається, що це може бути або співвласник RUE Дмитро Фірташ, або ЗАТ "Укрнафта", що взяла в оренду ЗАТ "Дніпроазот". Власник черкаського "Азоту" Олександр Ярославський оцінив завод мінімум в 800 млн дол. і має достатньо підстав диктувати свою ціну можливим покупцям.
По-перше, він має велику вагу на внутрішній арені. А по-друге, має кількох впливових бізнес-партнерів у Росії, які можуть надати підтримку в разі спроб недружнього поглинання. До них традиційно зараховують найбагатших бізнесменів Росії Олега Дерипаску та Романа Абрамовича.
Крім того, в міноритаріях "Азоту" несподівано опинилися й інші досить впливові люди, здатні вплинути на результат переговорів. За даними хоронителя акцій (банк "Аваль"), з 2007 року 11,3% акцій (14 млн штук) "Азоту" записано на російське ВАТ "Сильвініт", яке в парі з "Уралкалієм" є найбільшими виробниками калійних добрив у Росії.
Зараз планується об'єднання цих підприємств, і після цього нова група посяде третє місце у світі за обсягом виробництва з капіталізацією близько 24 млрд дол. Куратором і основним акціонером об'єднаної компанії, як очікується, стане близький до Кремля Сулейман Керімов. Тому акціонери "Сильвініту" мають достатньо важелів впливу, щоб при бажанні забезпечити сприятливий розвиток свого міноритарного бізнесу в Україні.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас