Молдавани не помічають реформ, що радують МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдавани не помічають реформ, що радують МВФ

339
Молдова чекає на черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду. Експерти МВФ вивчають ситуацію в країні. Глава оціночної місії фонду Микола Георгієв похвалив молдовське керівництво за досягнуті в 2010 році макроекономічні показники і підкреслив необхідність продовження розпочатих реформ. Але, незважаючи на обнадійливі цифри в статистичних звітах і величезні зовнішні вливання в економіку країни, життя звичайного громадянина стає все важчим.
Два рази на тиждень кишинівські пенсіонери проводять акції протесту перед будівлею уряду. Одна з їхніх вимог - підвищення пенсій хоча б до прожиткового мінімуму. За словами голови громадської організації "Захист" Майї Лагути, більшість просто не може оплачувати комунальні послуги, боржники програють суди, тому що не постачальник тепла повинен думати про те, як прожити пенсіонерові, а уряд.
Прем'єр-міністр Влад Філат пообіцяв обговорити з фахівцями МВФ питання підвищення зарплат і пенсій. Однак, швидше за все, вони залишаться замороженими. У всякому разі, експерти оціночної місії фонду на зустрічі з керівництвом міністерства освіти не рекомендували під час кризи збільшувати платню вчителям. Керівник місії Микола Георгієв порадив молдовській владі говорити про підвищення соціальних гарантій і виплат населенню, суворо виходячи з бюджетних рамок і наявних обсягів коштів.
Між тим МВФ, чиї кредити завжди йшли для підтримки національної валюти, в 2010 році, вперше в історії його взаємин з Молдовою, ухвалив рішення профінансувати бюджет країни. Коментуючи ситуацію, екс-президент країни, лідер опозиційної партії комуністів Володимир Воронін заявив, що ці гроші пішли на зарплати і пенсії, на виплату компенсацій соціально вразливим верствам населення, тобто, на поточне споживання. За словами Вороніна, це хибна практика. До того ж, тексти угод чинного уряду з міжнародними фінансовими організаціями досі не оприлюднені.
Нещодавно Молдова підписала черговий документ на отримання від уряду США гранту в розмірі для ремонту однієї з доріг. Якщо врахувати, що ці гроші будуть витрачені на ділянку протяжністю в 93 кілометри, то шляхом нескладних підрахунків з'ясується, що кожен погонний метр траси обійдеться "всього" в 1397,85 долара.
На думку колишнього заступника прем'єр-міністра і екс-міністра економіки Ігоря Додона, європейські партнери більше б допомогли Молдові, якби замість споживчих кредитів і грантів відкрили для неї свої ринки. Додон впевнений, що ще рік такої підтримки, як сьогодні, і Кишинів може сміливо розраховувати на грецький варіант розвитку економіки, коли країна не може розплатитися за боргами, від неї відвертаються кредитори, а населення стрімко бідніє.
До початку січня зовнішній борг Молдови переступив через мільярд доларів, збільшившись за 2010 рік майже в два рази. Журналісти підрахували: щоб розплатитися, кожен житель країни, включаючи немовлят і людей похилого віку, повинен викласти зі своєї кишені 313 доларів. При цьому середня зарплата бюджетника, за останніми даними Національного бюро статистики, ледь перевалює за 200 доларів, а середня пенсія - трохи більше сімдесяти.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас