WSJ: Біржі Nasdaq і CME можуть оголосити про злиття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

WSJ: Біржі Nasdaq і CME можуть оголосити про злиття

Фондовий ринок
201
Ряд операторів найбільших бірж світу, включаючи Нью-йоркську фондову біржу, цього тижня оголосили про злиття, проте консолідація на фінансовому ринку на цьому не закінчиться - на черзі нові угоди, вважають експерти, опитані The Wall Street Journal.
Угоди про злиття уклали чотири провідні торгових майданчика: Нью-йоркська фондова біржа (NYSE) зливається з Франкфуртською, а Торонтійська (TMX) - з Лондонською (LSE).
Інвестори та аналітики з азартом роблять ставки на те, хто ж з біржових операторів піде за прикладом цієї четвірки.
У США список претендентів очолюють Nasdaq, CME (оператор двох товарних бірж в Чикаго) і CBOE, якій належить Чиказькій біржі опціонів.
"CME, CBOE і Nasdaq тепер будуть змушені зробити наступний крок", - вважає Патрік Хілі, глава Issuer Advisory Group, що консультує компанії з питань лістингу.
В Азії безсумнівним лідером є Гонконзька фондова біржа, яка до того офіційно заявила про те, що розглядає можливість міжнародних альянсів через зміни, що відбуваються на фінансовому ринку.
Якщо Гонконзька біржа об'єднається з якою-небудь азійською біржею, то це буде дуже серйозний удар по північноамериканському і європейському бізнесу, вважають експерти.
Переговори про злиття NYSE Euronext і Deutsche Boerse йдуть з 2008 року, проте щоразу угода зривалася через суперечки в лавах німецького керівництва, а також через розбіжності про те, де буде розміщена штаб-квартира альянсу, який вийшов.
У середу компанії оголосили, що перебувають на просунутій стадії обговорення.
Як повідомляє агентство Bloomberg, у разі, якщо злиття відбудеться, об'єднана компанія отримає ринкову капіталізацію порядку $24,8 млрд і стане найбільшим за цим показником оператором фондових бірж, обігнавши Hong Kong Exchange & Clearing Ltd. Проте експерти відзначають, що угода може і не пройти схвалення антимонопольних регуляторів в Європі. У Вашингтоні ідея об'єднання теж спровокує обурення, стверджують деякі фахівці, оскільки 60% акцій нового майданчика буде у німецьких акціонерів.
NYSE Euronext, яка була утворена в 2007 році шляхом об'єднання NYSE Group Inc. і Euronext NV, є оператором бірж у семи країнах світу, включаючи США, Францію і Нідерланди. На кінець 2009 року штат компанії перевищував 3,2 тис. осіб.
За даними агентства Bloomberg, з січня 2000 року оператори бірж по всьому світу провели між собою угоди M&A на суму не менше $98,5 млрд угод. Всього місяць тому Singapore Exchange Ltd. запропонувала купити ASX Ltd., оператора головною австралійської біржі, за $8,5 млрд. Результатом операції може стати створення п'ятого за величиною ринкової капіталізації оператора бірж.
У середу також стало відомо, що Лондонська фондова біржа (LSE) і канадський біржовий оператор TMX Group, власник Торонтійської фондової біржі та Монреальської біржі деривативів, домовилися про злиття
Лістинг на будь-який з нових об'єднаних бірж буде дорожчий, ніж зараз, незважаючи на те, що їх оператори очікують на істотну економію в результаті злиття.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас