Бернанке уважно стежить за інфляцією, не має наміру посилювати політику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке уважно стежить за інфляцією, не має наміру посилювати політику

Казна та Політика
202
Глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке, виступаючи в Палаті представників Конгресу США в середу, спробував переконати конгресменів, що не допустить прискорення інфляції, не давши, однак, натяків на готовність відмовитися від проведеної в цей час стимулюючої політики, пише газета The Wall Street Journal.
"Наразі в нас немає проблем з інфляцією", - сказав він.
Виступ Бернанке в Конгресі став першим з моменту отримання республіканцями більшості в Палаті представників у січні цього року, і основним питанням, цікавили законодавців, були плани глави ФРС щодо початку посилення грошової політики.
"Я хотів би повторити, що ми надзвичайно пильні, - заявив він. - Ми будемо дуже уважні, щоб гарантувати, що не будемо чекати надто довго".
У листопаді 2010 року ФРС ухвалила рішення запустити нову стимулюючу програму, в рамках якої передбачається викупити облігації на суму $600 млрд до червня цього року. Метою другого раунду кількісного стимулювання є зниження відсоткових ставок за довгостроковими кредитами і стимулювання зростання економіки США.
Як відзначив Бернанке в середу, "цілком можливо", що ФРС завершить цю програму раніше, ніж планувалося, однак це відбудеться лише в тому випадку, якщо істотно зросте інфляція чи економіка США почне зростати "дуже швидкими темпами".
Між тим, інші коментарі глави американського ЦБ дозволяють зробити висновок, що на перегляд стимулюючої програми чекати не варто, відзначають експерти. Бернанке відзначив прискорення темпів відновлення економіки США, але відкинув наявність загрози інфляції.
"Інфляція в США дуже низька, незважаючи на її прискорення за кордоном", - заявив він.
Безробіття, за його словами, навряд чи знизиться до бажаних рівнів (5-6%) раніше, ніж через п'ять років, а з урахуванням нинішніх темпів зростання економіки цей процес може зайняти і всі 10 років.
У січні рівень безробіття в США зненацька знизився до 9%, опинившись на рівні травня 2009 року. Водночас кількість робочих місць в економіці США в січні виросла всього на 36 тис., тоді коли прогнозувалося збільшення на 146 тис.
Темпи зростання ВВП США в четвертому кварталі 2010 року прискорилися до 3,2% з 2,6% у попередньому кварталі, свідчать попередні дані міністерства торгівлі країни.
За підсумками всього 2010 року економіка США виросла на 2,9%, що є максимальним підйомом за п'ять років. У 2009 році американський ВВП впав на 2,6%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас