Банк Англії не змінить ставку і обсяг програми викупу активів на засіданні в четвер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії не змінить ставку і обсяг програми викупу активів на засіданні в четвер

Казна та Політика
146
Банк Англії за підсумками засідання в четвер збереже базову відсоткову ставку в розмірі 0,5% річних і обсяг програми викупу активів у розмірі 200 млрд фунтів стерлінгів ($322 млрд), прогнозують експерти, опитані агентством Bloomberg.
Разом з тим багато економістів зазначають, що Банку Англії, ставка якого перебуває на мінімумі за всю багатовікову історію його існування, стає все складніше ухвалювати рішення про продовження строків надання антикризової підтримки шляхом надання дешевої ліквідності в умовах несподіваного прискорення темпів інфляції.
Минулого місяця члени Комітету з кредитно-грошової політики висловили відразу три різні думки щодо кроків, які британський ЦБ повинен зробити: тоді коли більшість членів комітету висловилися за збереження чинної політики, двоє - Ендрю Сентанс і Мартін Уіл - зажадали підвищення ключової ставки на 0,25 відсоткового пункту для досягнення цінової стабільності, а Адам Позен продовжив підтримувати ідею розширення програми викупу активів, щоб підтримати зростання економіки.
Темпи інфляції в країні в грудні 2010 року злетіли до максимальних за 8 місяців 3,7% у річному вираженні. ВВП Великобританії за підсумками четвертого кварталу 2010 року скоротився на 0,5%, тоді коли експерти очікували на зростання на 0,5%.
Темпи зростання споживчих цін перевищують 3%-ий верхній поріг цільового діапазону, встановленого британським ЦБ, вже 13 місяців поспіль.
Жоден з 62 опитаних Bloomberg економістів не очікує, що ставка Банку Англії, що перебуває наразі на мінімумі за всю його історію в 0,5%, буде підвищена в четвер. Крім того, всі 38 експертів впевнені, що обсяг програми викупу активів залишиться на рівні в 200 млрд фунтів стерлінгів ($322 млрд).
Не радять членам Комітету з грошово-кредитної політики Банку Англії поспішати зі згортанням антикризового стимулювання економіки й експерти Британського консорціуму рітейлерів (British Retail Consortium, BRC).
"Підвищення ставок у момент, коли довіра споживачів до економіки ослаблене, ситуація на ринку житла погіршується, а кредитування так і не пожвавився, тільки підірве і без того непевне відновлення", - йдеться в заяві генерального директора BRC Стівена Робертсона.
За даними консенсус-прогнозу опитаних агентством Bloomberg аналітиків, на перше підвищення базової відсоткової ставки Банку Англії слід очікувати лише в кінці четвертого кварталу 2011 року. Водночас деякі експерти вважають, що у разі сприятливого розвитку ситуації ЦБ може почати підвищувати ставку вже в кінці другого кварталу. Найгірший сценарій передбачає збереження ставки на поточному рівні аж до кінця другого кварталу 2012 року.
Що стосується програми викупу активів, то більшість економістів сходяться на думці, що її обсяг залишиться незмінним аж до кінця 2011 року і буде скорочений до 190 млрд фунтів до кінця 2012 року і до 150 млрд фунтів - до кінця 2013 року. Водночас деякі експерти вважають, що сприятливі умови можуть дозволити Банку Англії повністю згорнути цю антикризову програму вже до кінця 2011 року, тоді коли погіршення макроекономічної кон'юнктури може змусити британський ЦБ розширити програму до кінця цього року до 300 млрд фунтів і зберігати такий обсяг аж до кінця 2013 року.
Для порівняння: базова відсоткова ставка в єврозоні наразі складає 1% і є найвищою серед найбільших світових ЦБ. Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. На початку жовтня 2010 року Банк Японії провів чергове зниження ставки - з 0,1% річних до діапазону 0-0,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас