"Ъ": Кабмін приміряє сланці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін приміряє сланці

Енергетика
386
Україна планує передати американському міністерству енергетики інформацію про українські родовища сланцевого газу. Таким чином в уряді розраховують заручитися підтримкою США в питанні залучення до його розробки американських компаній. Їх участь може послужити сильним поштовхом до видобутку цього виду палива, що в перспективі може призвести до значного скорочення закупівель вуглеводнів у "Газпрому", відзначають експерти.
Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Кабмін має намір підписати меморандум з урядом США про видобуток сланцевого газу. "Це дозволить отримати доступ до напрацювань наших американських колег для оцінки ресурсів сланцевого газу (в Україні)", - сказав Азаров. На його думку, зростання видобутку цього виду газу дозволить скоротити залежність держави від імпорту палива з Росії. Нагадаємо, минулого року Міненерго запрошувало британсько-нідерландську Shell і ExxonMobil американську добувати вугільний метан і сланцевий газ на території України.
Як розповіло джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, угода з американським урядом передбачає, що інформація про українські родовища сланцевого газу буде вивчена фахівцями міненерго США, після чого вони дадуть висновок про перспективність подальшого пошуку газу і розробки родовищ. "У випадку якщо це перспективно, американська сторона запропонує великим добувачам з США приєднатися до проекту, і тоді є шанс, що справа, з урахуванням їхнього досвіду, піде дуже швидко", - повідомив співрозмовник. Він нагадав, що сланцевий газ змінив енергетичний ринок США і на нього припадає 15-20% видобутку. У 2009 році США вперше з 2001 року обігнали Росію з видобутку газу саме завдяки сланцевому газу. Обсяг видобутку його у США минулого року склав 118 млрд кубометрів.
Сланцевий газ, що складається в основному з метану, видобувається переважно на територіях США і Канади. За оцінками Держагентства з енергоефективності та енергозбереження, запаси цього виду палива в Україні становлять 2 трлн кубометрів.
За даними Міненерго, цього року має розпочатися промисловий видобуток сланцевих нафти і газу естонської Viru Keemia Grupp AS на одному з найбільших у світі родовищ горючих сланців - Бовтишському (запаси досягають 3800 млн т). У міністерстві планують через чотири роки добувати 8-10 млрд кубометрів цього газу на рік, а в майбутньому значно збільшити цей показник.
Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що якщо вдасться залучити США до видобутку газу в Україні, в перспективі він може скласти серйозну конкуренцію російському газу на ринках країни та Східної Європи. "Якщо підтвердяться прогнози, опубліковані компанією 'Надра України', то через десять років Україна отримає можливість видобувати до 20 млрд кубометрів сланцевого газу на рік. З урахуванням власного газовидобутку й імпорту через СПГ-термінал це повністю забезпечить Україну газом. Російське паливо, в принципі, може виявитися непотрібним", - погоджується член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. На думку Корчемкіна, якщо Україна втратить залежність від постачань російського палива, це дасть їй суттєвий аргумент у переговорах з "Газпромом" про розмір тарифу на транспортування газу, що в перспективі дозволить збільшити дохід від цього напрямку на третину.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас