Виволочкови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виволочкови

Казна та Політика
2127
Вирішення питання про долю проблемних банків в черговий раз відкладається. Йдеться про націоналізовані в липні 2009 р. фінустанови (Укргазбанк, "Родовід-Банк" і банк "Київ"), а також про проблемний "Надра Банк", в якому вже два роки працює тимчасова адміністрація НБУ.
Шліть листи
До такого невтішного висновку підштовхують недавні заяви регулятора. За даними відомства, нарада нового керівництва НБУ щодо проблемних банків, яка відбулася 28 січня, результатів не принесла.
"Необхідно обговорити кожен банк, ухвалити рішення і вислати лист Кабміну з проханням прискорити процес і знайти рішення", - говориться в повідомленні НБУ з посиланням на його голову Сергія Арбузова. Раніше Арбузов заявляв, що регулятор близький до завершення переговорів з двома потенційними інвесторами "Надра Банку".
Тоді коли зовсім недавно єдиним претендентом на участь у капіталі цього банку була DG Group, підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу. Планувалося, що DG Group увійде в капітал "Надра Банку" спільно з Кабміном на паритетних засадах.
У Нацбанку запевняють, що розробили стратегію дій стосовно націоналізованих банків. Зазначимо: дана стратегія дуже суперечлива, оскільки спрямована одночасно на "відновлення стабільної діяльності банків, а також мінімізацію витрат Кабміну".
При цьому експерти переконані: вийти з цієї непростої ситуації з мінімальними втратами можна тільки у разі ліквідації націоналізованих банків. У Нацбанку усвідомлюють, що питання проблемних банків - стратегічне, від його вирішення залежить доля не тільки окремих фінустанов, але й "банківської системи в цілому".
Водночас слід розуміти, що нове керівництво Нацбанку досі не обговорювало цю проблему з Кабміном. І тільки на другому місяці перебування на посаді Арбузов доручив своєму заступнику Ігорю Соркіну провести присвячену цій темі зустріч з міністром фінансів Федором Ярошенко.
Соркін, зі свого боку, лише скромно висловив надію, що найближчим часом за результатами спільної наради у Кабміні питання буде вирішене.
Показово, що під час наради в Нацбанку проблеми "нових" держбанків обговорювалися в дуже вузькому колі виключно нових управлінців НБУ.
Крім вищезгаданих осіб були присутні перший заступник Сергія Арбузова Юрій Колобов і новоспечений директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко.
Колишній основний власник, а зараз міноритарний акціонер Укргазбанку, народний депутат Василь Горбаль вважає, що ухвалення рішення про перспективи проблемних фінустанов затягує саме Нацбанк: "Новий глава НБУ повинен заявити якусь позицію. Всі рішення, які ухвалювалися (досі), - це були консолідовані (спільні) рішення уряду і Нацбанку. Без позиції НБУ не обійтися Я дочекаюся, коли буде вироблена така позиція, а потім або буду її дискутувати, або погоджуся з нею".
Тим часом в уряді теж не вважають проблему націоналізованих банків пріоритетною. Так, радник віце-прем'єр-міністра з питань економіки Теймур Багіров, ще недавно коментував від імені Кабміну питання рекапіталізації банків, в короткій телефонній розмові повідомив Бізнесу, що зараз перебуває у відпустці за межами України і націоналізованими банками вже не займається.
Вочевидь, рішення щодо націоналізованих фінустанов може бути ухвалене після завершення роботи в Україні чергової місії МВФ. Нагадаємо: представники Фонду будуть вивчати економічну ситуацію в країні 1-11 лютого.
Доходяги
Націоналізовані банки як і раніше є "лідерами" вітчизняного банківського сектора за рівнем проблемної заборгованості. Так, частка "проблемки" в кредитних портфелях (населенню і компаніям) Укргазбанку і "Родовід-Банку" перевищує 47%. У банку "Київ" цей показник ще більш страхітливий - майже 67%.
Проблемний "Надра Банк" з рівнем "поганих" кредитів в 33% виглядає в такій компанії навіть дуже непогано.
Відзначимо, що йдеться про проблемну заборгованість за класифікацією НБУ, яка набагато менш жорстка, ніж міжнародні стандарти.
Досить сказати, що, за даними банківського регулятора, частка проблемної заборгованості з банківського сектору в цілому на початок 2011 р. не перевищила 11,3%, тоді коли, за оцінками експертів, реальний рівень "поганих" кредитів становить 25-30% сукупного кредитного портфеля.
Більше того, проблемні банки не погасили ні копійки з рефінансування НБУ, виділеного їм для підтримки ліквідності ще в кінці 2008 р. - початку 2009 р. Адже саме завдяки грошам Нацбанку проблемні фінустанови залишаються на плаву.
Станом на початок 2011 р. заборгованість Укргазбанку перед НБУ становила 3,8 млрд грн. (32,2% зобов'язань банку), "Родовід-Банку" - 3,3 млрд грн. (35,5%), банку "Київ" - 1 млрд грн. (43,5%), "Надра Банку" - 7,1 млрд грн. (31,7%).
Кульгають й інші показники діяльності націоналізованих фінустанов і "Надра Банку". Так, за підсумками 2010 р. в "Родовід-Банку" зафіксований колосальний відтік депозитів як населення (-3,0 млрд грн.), так і компаній (-0,6 млрд грн.).
Така ж невтішна ситуація з динамікою ресурсної бази і в банку "Київ". Депозити населення і компаній в цьому банку за минулий рік зменшилися на 100 млн грн. за кожною зі статей - до 0,7 млрд грн. і 0,1 млрд грн. відповідно.
Відтік коштів фізосіб з "Надра Банку" склав майже 2 млрд грн. Цікаво, що населення минулого року довіряло заощадження Укргазбанку. За підсумками 2010 р. портфель депозитів громадян у цьому проблемному банку збільшився на 1,2 млрд грн. - до 4,3 млрд грн. "Надра Банк" зумів збільшити обсяг коштів корпоративних клієнтів на 1,4 млрд грн.
Згідно з повідомленням банку, в 2010 р. йому вдалося залучити на комплексне обслуговування 340 компаній, у тому числі підконтрольних можливого майбутнього інвестора - бізнесменові Дмитру Фірташу.
Так чи інакше, ліквідність деяких націоналізованих банків продовжує викликати питання. За даними НБУ, до початку 2011 р. банк "Київ" мав у своєму розпорядженні всього 223 млн грн. ліквідних коштів. Запас міцності "Родовід-Банку" ще менше - 127 млн грн.
Не дивно, що банк змушений обмежувати свободу клієнтів розпоряджатися своїми коштами. Зокрема, в жовтні минулого року був встановлений добовий ліміт на карткові операції у розмірі всього 100 грн.
А зовсім недавно клієнти "Родовід-Банку" взагалі не могли здійснювати операції за своїми картками. В самому банку це пояснили технічним збоєм. Відзначимо, що тимчасова адміністрація у фінустанові працює вже майже два роки. Черговий термін дії зовнішнього управління закінчується 15 березня.
Тягар безнадійних кредитів не дозволяє націоналізованим банкам видертися зі збитків. У 2010 р. "Родовід-Банк" поніс збиток у розмірі 4,2 млрд грн., майже такі ж втрати банк зафіксував і за підсумками 2009 р. У банку "Київ" цей показник в 2010 р. склав 221 млн грн. (у 2009 р. - майже 3 млрд грн.).
А ось Укргазбанк і "Надра Банк", які закрили 2009 р. зі збитками в 4,4 млрд грн. і 1,4 млрд грн. відповідно, за підсумками 2010 р. вирішили показати чисто символічний прибуток: Укргазбанк - у розмірі 10 млн грн., "Надра Банк" - близько 4 млн грн. Однак цей позитивний фінансовий результат присутній тільки на папері.
Справа в тому, що в структурі доходів враховується нарахований, але реально не сплачений позичальниками відсотковий дохід за проблемними кредитами.
Незважаючи на настільки жалюгідний фінансовий стан, "Надра Банк" і Укргазбанк примудряються кредитувати клієнтів. За 2010 р. "Надра Банк", перебуваючи під контролем тимчасової адміністрації НБУ, збільшив портфель кредитів юридичним особам майже на 1 млрд грн. - до 8,6 млрд грн.
Як повідомили в банку, відновлено кредитування корпоративних клієнтів, які тривалий час співпрацюють з банком і мають бездоганну кредитну історію. В свою чергу, Укргазбанк кредитує і компанії, і населення. Так, в січні 2011 р. Укргазбанк відкрив кредитну лінію на 250 млн грн. під 18% річних компанії "Закарпатнафтопродукт-Мукачево".
Крім того, Укргазбанк активно надає кредити іншим банкам. На кінець року портфель виданих міжбанківських кредитів становив 1,7 млрд грн. Це більше, ніж, наприклад, в "УкрСиббанка". Як відомо, під завісу звітного періоду банки практикують обмін міжбанківськими кредитами з метою штучного роздування балансів.
Показово, що наприкінці 2010 р. міжнародне рейтингове агентство Moody's відкликало рейтинги Укргазбанку. Для поліпшення фінансового стану цієї фінустанови уряд наприкінці грудня 2010 року вніс його до переліку держбанків, уповноважених обслуговувати поточні рахунки зі спеціальним режимом використання газопостачальних підприємств, а також підприємств, що здійснюють продаж газу. До цього з подібними рахунками працювали тільки Ощадбанк і Укрексімбанк.
Сценарії
Як вже писав БІЗНЕС, за результатами стрес-тестування, проведеного НБУ майже рік тому, трійці націоналізованих банків потрібна додаткова капіталізація в розмірі 12,5 млрд грн. ("Родовід-Банку" - 5,8 млрд грн., Укргазбанку - 3,7 млрд грн., Банку "Київ" - 3,0 млрд грн.).
Крім того, потреба в додатковому капіталі "Надра Банку" оцінюється в 8,3 млрд грн. Як відомо, трійка націоналізованих фінустанов в 2009-2010 рр. вже отримала з держбюджету 17 млрд грн. В уряді не приховують, що частина виділених коштів була просто розкрадена.
"Якщо банки не вийшли на стабільну роботу, значить, менеджмент спрацював неефективно або державні кошти були розкрадені, кудись пішли не туди", - констатує Сергій Тігіпко, віце-прем'єр з питань економіки.
За даними Держфінінспекції (колишнє ГоловКРУ), порушення, виявлені у націоналізованих банках у 2008-2009 рр., перевищують 26 млрд грн. При цьому глава відомства Петро Андрєєв вважає, що відповідальність за порушення лежить у тому числі і на банківському регуляторі. Досі під арештом перебуває Сергій Щербина, колишній тимчасовий адміністратор "Родовід-Банку".
Не дивно, що міжнародні фінансові організації, зокрема Світовий банк, виступають категорично проти подальшої підтримки державою націоналізованих банків, а також рекапіталізації "Надра Банку" за бюджетні кошти. Позиція МВФ за станом на листопад 2010 р. була більш дипломатичною.
Зокрема, з українською стороною було домовлено, що Мінфін залучить міжнародного радника для вивчення стану та перспектив націоналізованих банків, а подальші рішення будуть ухвалюватися українською владою виходячи з принципу мінімізації бюджетних витрат.
Серед можливих варіантів розвитку подій розглядалося, наприклад, злиття трьох націоналізованих банків у єдину фінустанову. Водночас найбільш ймовірний сценарій може бути таким: один з банків, швидше за все, "Родовід-Банк", візьме на себе "погані" активи двох інших і буде ліквідований.
Так чи інакше, в плані роботи Мінфіну на 2011 р. (затверджений наказом міністра фінансів №1647 від 24.12.10 р.) зафіксований намір залучити фінансового радника для розробки та реалізації стратегії приватизації банків, у капіталізації яких взяла участь держава. При цьому власне закупівля відповідних послуг очікується до 1 квітня 2011 Разом з тим у Мінфіні не виключають можливості реорганізації або ліквідації націоналізованих банків.
Більше того, в кінці листопада минулого року Сергій Тігіпко заявив: "Підвищувати акціонерний капітал трьом держбанкам, які були приватизовані і викуплені державою, ми теж не будемо. Ці банки повинні вирішувати питання перш за все за свій рахунок і, в разі необхідності, за допомогою пошуку інших інвесторів".
Примітно, що наприкінці листопада 2010 р. уряд навіть почало здійснювати підготовку нормативної бази для приватизації націоналізованих банків.
Так, прес-служба вже ліквідованого Держкомпідприємництва повідомила: "Уряд розробив процедуру підготовки та проведення продажу пакета акцій держави в статутному капіталі банків за допомогою конкурсу. За прогнозами, від приватизації названих банків передбачається отримати не менш 16,9 млрд грн.".
Тим не менш ст.33 Закону про Держбюджет-2011 надає Кабміну право ухвалювати рішення як про приватизацію раніше націоналізованих банків, так і про покупку акцій фінустанов, надання їм фінансової допомоги.
При цьому держбюджетом передбачена можливість фінансування таких операцій шляхом додаткового випуску ОВДП понад затвердженого плану.
До речі
Відмінна риса
На відміну від України, де програма державної допомоги банкам себе не виправдала, в інших країнах є успішні приклади реалізації подібних програм.
США
Прибуток уряду США від підтримки в період кризи найбільшої фінансової структури Citigroup може скласти $12,3 млрд. У 2008 р. влада США вклала у порятунок цього банку $45 млрд.
А в грудні 2009 р. Citigroup повернула державі $20 млрд. Водночас очікується, що в цілому програма TARP (Troubled Asset Relief Program - програма викупу проблемних активів), в рамках якої на підтримку фінансового сектора було направлено $700 млрд, принесе збиток у розмірі $25 млрд.
Казахстан
Уряд Казахстану недавно оголосив про готовність продавати належні державі акції "БТА Банку", "Альянс Банку" і Темірбанку. За словами Кайрата Келімбетова, голови правління держфонду "Самрук-Казина" (аналог Фонду держмайна), це будуть дуже жорсткі ринкові угоди.
"Зараз держава виправило ситуацію в цих банках, ми бачимо їх довгостроковий стійкий ріст, і у нас немає потреби продавати їх з якимись коректуваннями в ціні", - підкреслює чиновник. При цьому "Самрук-Казина" не має наміру продавати ці банки будь-якою ціною, а тільки з урахуванням тих інвестицій, які були зроблені державою, і реальної поточної вартості банків.
Україна
17 млрд грн. - вже спрямовано на рекапіталізацію трьох банків.
12,5 млрд грн. - планується направити на додаткову капіталізацію.
4,5 млрд грн. - можлива участь держави в капіталі "Надра Банку".
15,2 млрд грн. - заборгованість з рефінансування трійки націоналізованих банків і "Надра Банку".
Разом: 49,2 млрд грн. - прямі витрати на порятунок чотирьох банків без перспектив їх компенсації.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас