Банки не зможуть бути присутніми при операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не зможуть бути присутніми при операції

Казна та Політика
1051
З сьогоднішнього дня банки втратять доступ до загальної інформації про угоди на міжбанківському ринку і будуть знати лише про власні операції. Учасники ринку задоволені захистом конфіденційних даних про свої угоди, але відзначають, що тепер їм буде складніше відстежувати ситуацію на міжбанку.
Національний банк посилив умови торгівлі валютою й обмежив кредитним установам доступ до інформації про угоди на міжбанку. З 9 лютого банки-учасники системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку будуть мати доступ тільки до інформації про власні заявки, йдеться в листі НБУ №24-112/198, розісланому вчора банкам. Досі учасники торгів могли бачити інформацію про заявки їх контрпартнерів.
Рішення НБУ захистить конфіденційні дані банків. "Інформація в програмному комплексі "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України" є певною мірою конфіденційною. У чинній версії програми банки мали доступ до даних про валютні операції інших банків, що могло призводити до поширення конфіденційних відомостей. Своїм обмеженням НБУ скоротив доступ до такої інформації, - говорить директор казначейства "Ерсте Банку" Роман Бондар.- У будь-якому випадку Національний банк має право самостійно визначати доступ до таких даних. Після внесення змін НБУ стане єдиним учасником ринку, якому буде доступна інформація всіх учасників". Але це ускладнить роботу міжбанку. "Банки орієнтуються на фактори живого поточного ринку, які визначають хід торгів і настрої попиту/пропозиції протягом операційного дня, а не на дані, які вносяться в систему підтвердження угод і якими закривається цей день", - говорить начальник управління грошових і валютних ринків ВіЕйБі Банку Наталя Шишацька. "У систему вводиться звіт про підсумкову кількість купленої та проданої валюти банком, і в основному - вже після торгів", - відзначає фахівець відділу продажів фінансових інструментів СЕБ Банку Сергій Вещиков.
В. о. начальника казначейського управління ПУМБ Антон Стадник каже, що тепер банк буде виставляти заявку, яка буде чекати на квитовку від контрпартнера (угода вважається сквитованою, коли обидва контрпартнера виставили угоди з правильними параметрами і трасами платежів). "Банкам буде важко ухвалювати рішення, тому що ситуація стане більш невизначеною", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб Україна" Микола Івченко. Складніше буде проводити і клієнтські операції. "Зараз банки бачать весь ринок. Крім своїх заявок, у них є ще клієнтські, і вони можуть радити клієнтам, який виставити курс виходячи з ситуації на ринку", - відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.
Зміни у роботі міжбанку обмежать спекуляції. "Заборона Нацбанку може ускладнити валютні спекуляції. Регулятор найімовірніше хоче, щоб ринок рухався виключно чистим попитом і пропозицією. У 2008-2009 роках спекулятивні операції надавали серйозний вплив на ринок, і НБУ під час кризи всіляко обмежував банки, наприклад вимагав виносити на ринок всі клієнтські заявки замість того, щоб закривати їх усередині банку і виходити на ринок з чистою позицією, - відзначає Анастасія Головач.- Ми, мабуть, рухаємося до того, що Нацбанк буде мати більш повну інформацією про стан ринку, тоді коли банки будуть змушені формувати свою політику виходячи з меншого обсягу інформації".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас