НБУ відчепив банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ відчепив банки

Казна та Політика
1072
Своїм листом №24-112/198 від 7 лютого Національний банк обмежив відстеження комерційними банками ситуації на міжбанківському валютному ринку. "Починаючи з 9 лютого 2011 р., засобами програмного комплексу "Система підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України" кожному банку - учаснику системи буде надаватися доступ до інформації лише про власні заявки на участь", - повідомив регулятор у своєму листі. Отримати офіційний коментар самого НБУ, чому раптом були введені такі обмеження, "ЭИ" не вдалося, але експерти ринку стверджують, що регулятор, найімовірніше, турбувався конфіденційністю інформації своїх підопічних, і вирішив її підсилити.
Втім, самі "обмежені" банкіри не особливо переживають через урізання доступу до інформації про заявки, в унісон заявляючи, що даний лист скоріше носить теоретичний характер, ніж практичний сенс. Лист НБУ, стверджують вони, ніяк не вплине на хід торгів на міжбанківському ринку або на прозорість цього ринку. "Ніяких плюсів чи мінусів учасникам торгів це не принесе, тому що ці заявки і раніше були не особливо інформативні через розриви в часі між моментом укладення угоди та її подальшим підтвердженням", - прокоментували рішення НБУ в одному з українських банків.
Як пояснює директор департаменту казначейства та управління активами та пасивами Правекс-Банку Наталія Крюкова, інформація, про яку йдеться в листі, була актуальна ще тоді, коли міжбанківський ринок припускав виставлення клієнтських заявок безпосередньо. Але у зв'язку з набуттям чинності постанови НБУ №435 від 18 грудня 2008 р. у банків з'явилася можливість працювати не з курсів, що встановлюються клієнтами.
"Зараз банки виходять на ринок з купівлею/продажем за курсом, який визначає ринок виходячи з попиту та пропозиції", - говорить експерт. Для цього використовується система "Укрділінг", яка в режимі онлайн практично дозволяє дилеру побачити реальну ситуацію на ринку.
Не виражають стурбованості листом НБУ й інші банкіри. "У банків немає необхідності в доступі до заявок інших банків вже фактично два роки. І дана норма просто врегулювала неточність у нормативній базі", - коментує головний скарбник Єврогазбанку Олександр Куцовський.
У будь-якому випадку, вважає Роман Бондар, директор казначейства "Ерсте Банку", український міжбанківський ринок нічого не втратить від набуття чинності даної норми. Швидше, лист Нацбанку навіть впорядкує ринок і убезпечить його від недобросовісної конкуренції.
"У чинній версії програми банки мали доступ до інформації про валютні операції інших банків, що могло призводити до поширення конфіденційних даних", - говорить він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас