Азаров: Скасування мита на нафтопродукти призвело до монополізації ринку імпортерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Скасування мита на нафтопродукти призвело до монополізації ринку імпортерами

Енергетика
639
Зростання цін на нафтопродукти в Україні викликане скасуванням мита на імпорт нафтопродукти, вважає прем'єр-міністр Микола Азаров.
"Скасування мита на імпорт нафтопродуктів в минулі роки призвело до монополізації ринку з боку імпортерів: їхня частка на ринку досягла 60%. Це дозволило їм ввести ціновий диктат, що збільшило вартість палива практично до європейського рівня", - сказав прем'єр, відкриваючи засідання Кабінету міністрів в Києві в середу.
Він підкреслив, що уряд проводить послідовну політику щодо відновлення вітчизняної нафтопереробної галузі. "В тому числі шляхом захисту вітчизняного ринку від зайвих обсягів імпорту", - сказав Азаров.
Прем'єр додав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості підготувало програму відродження нафтопереробки в Україні, яка передбачає збільшення переробки вітчизняними НПЗ до 14 млн тонн нафти вже цього року (з 11,1 млн тонн в 2010 році) і подальшу модернізацію заводів.
Азаров також відзначив, що підходить до кінця розслідування Антимонопольного комітету України (АМКУ) у справі за фактом стрімкого підвищення цін на бензин марок А-95 і А-92 в кінці 2010 року і перші дні 2011 року в основних мережах автозаправних станцій.
"Таким чином, цього року уряд планує забезпечити ринок якісним і дешевим паливом", - заявив прем'єр.
Як повідомлялося, АМКУ має намір до середини лютого винести рішення у справі за фактом стрімкого зростання цін на бензин марок А-95 і А-92, яке був зафіксований у компаній "ОККО-Нафтопродукти", ТОВ "Континент Нафто Трейд", "Альянс Холдинг", "Лукойл-Україна" і "Кершер".
Наприкінці січня Україна почала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів в незалежності від країни походження. Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримує введення мит незалежно від країни походження на бензини - EUR130/тонна, на дизпаливо - EUR80/тонна.
Українські НПЗ неодноразово заявляли, що отримують нафту для переробки за світовими цінами, тоді коли країни Митного союзу, зокрема, Білорусь, працюють на більш дешевій сировині і формують значну частку імпорту нафтопродуктів в Україні. Місцеві заводи вважають, що мита дозволять збільшити переробку нафтової сировини і провести модернізацію виробництв.
В свою чергу, імпортери нафтопродуктів пояснюють зростання цін подорожчанням нафти у світі і підвищенням акцизів, яке було ініційоване урядом і підтримане Верховною Радою. На їхню думку, введення мит призведе до подальшого зростання ціни на якісні нафтопродукти, тому що їхня пропозиція з боку вітчизняних НПЗ відсутня, що спричинить за собою загальне подорожчання палива в країні. Імпортери вважають, що уряд фактично перекладає витрати на модернізацію НПЗ з їхніх власників на споживачів. Свою стурбованість можливим введенням мит у спільному листі прем'єр-міністру України виклали посольства Литви, Румунії та Польщі.
За даними агентства, більш імовірним підсумком розслідування відносно імпорту нафтопродуктів стане введення квот, а не мит.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас