Депутатам пригадали картковий борг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатам пригадали картковий борг

Казна та Політика
715
Законопроект №8086 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо введення відповідальності за порушення порядку персонального голосування народними депутатами)" вчора був зареєстрований народним депутатом Арсенієм Яценюком ("Наша Україна-Народна самооборона"). Він пропонує внести зміни до регламенту Верховної ради, закон "Про статус народного депутата" та Кримінального кодексу - зокрема, ввести норму, згідно до якої отримати дублікат картки для голосування в разі її відсутності можна буде "виключно за письмовою згодою (заявою)".
До такої ініціативи Яценюка підштовхнуло голосування за внесення змін до Конституції, згідно до яких наступні парламентські вибори відбудуться восени 2012 року. Поправки підтримали 310 депутатів, однак, як пізніше з'ясувалося, при цьому було зафіксовано використання картки народного депутата Володимира Ар'єва ("Наша Україна-Народна самооборона"), який тоді перебував у США. Він звернувся до Генпрокуратури з проханням розслідувати випадок фальсифікації голосування від його імені. "Я ще перебуваю в Штатах, - повідомив вчора Ар'єв.- Наскільки я знаю, в Генеральної прокуратури є 10 діб, щоб дати відповідь. Поки що мені з Києва нічого не передавали". Він зазначив, що термін, відведений Генпрокуратурі для відповіді, поки не минув, оскільки з заявою він звернувся 2 лютого.
Головним новаторством законопроекту є пропозиція ввести кримінальну відповідальність за використання картки іншого народного депутата, в тому числі дубліката, при реєстрації та голосуванні. Арсеній Яценюк пропонує доповнити ст. 365 КК ("перевищення влади або службових повноважень") положенням про те, що використання картки іншого депутата має каратися позбавленням волі на строк від 5 до 7 років із забороною обіймати певні посади або здійснювати певну діяльністю на строк до 5 років.
Керівний партнер юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Валентин Гвоздій вважає запропоноване покарання адекватним для злочину середньої тяжкості. "Як юрист, я підтримую цю ініціативу, такі дії повинні каратися за законом, - сказав він.- Але при цьому залишиться проблема депутатської недоторканності, без зняття якої парламентаріїв неможливо притягнути до кримінальної відповідальності. Я хотів би побачити хоча б одного депутата, який буде притягнутий до відповідальності за цією статтею".
Раніше міністр юстиції Олександр Лавринович, коментуючи ситуацію з використанням карток відсутніх на засіданні депутатів, заявив, що проблема існує, оскільки такий стан справ вигідний всім фракціям. "Технічно вирішити цю проблему (заборонити голосування чужими картками) дуже легко, але питання не вирішується, тому що цього ніхто не хоче, - каже міністр.- Немає жодної фракції, яка не ставила б питання про порушення закону при голосуванні чужими картками, як немає і жодної фракції, яка не продемонструвала б, як один депутат голосує відразу кількома картками".
Слід зазначити, що це не перша спроба Арсенія Яценюка вирішити дану проблему. Будучи головою Верховної ради, він став ініціатором встановлення у 2008 році системи "Рада-4", головним нововведенням якої є можливість ідентифікації народних депутатів за відбитками пальців.
У Партії регіонів вважають, що введення кримінальної відповідальності за голосування чужими картками не вирішить проблему. "Кримінальною відповідальністю тут справу не поправити, - заявив член регламентного комітету Микола Комар (Партія регіонів).- В Яценюка і раніше були подібні ініціативи, "шашкою махав". Він вже витратив на це незаконно 500 тис. (гривень), поставивши кожному депутату по сенсорній кнопочці, - і ніякої користі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас