Будуть брати. Перші підсумки застосування Податкового кодексу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будуть брати. Перші підсумки застосування Податкового кодексу

Казна та Політика
3979
Ухвалений з боями в кінці минулого року Податковий кодекс почали втілювати в життя. Фокус зібрав найяскравіші випадки зіткнення бізнесу з новими правилами.
Ще рік тому для підприємця Сергія, який володіє невеликим магазинчиком в Красному Лучі Луганської області, спілкування з податковими органами зводилося до здачі декларацій і сплати єдиного податку. Ніяких додаткових документів від власника магазину, в якому немає навіть касового апарату, не було потрібно. Все змінилося цього року. "До нашого об'єднання підприємців надійшов лист, де чорним по білому було написано, що ми повинні зберігати накладні на всі товари. Якщо чогось не буде, нас оштрафують. А я, та й, думаю, і колеги, ніколи їх не зберігали, тому що ніколи їх не вимагали", - розповідає підприємець Фокусу. Тепер-то, звичайно, він зберігає кожен папірець, однак боїться, що наступного разу зажадають щось ще.
Нові правила для платників єдиного податку стали головною причиною народного невдоволення запропонованим урядом Податковим кодексом. Щоб зняти напругу, розділ, що регламентує їх роботу, був вилучений з кодексу і відправлений на подальше доопрацювання. Ухвалити його в уряді обіцяли до кінця першого кварталу цього року. Зараз формально спрощенці працюють згідно з президентським декретом від 1998 року, що припускав дуже ліберальний режим оподаткування з мінімальною кількістю документації та перевірок. Однак, не чекаючи на зміни в законодавстві, від підприємців-єдиноподатників почали вимагати ті ж документи, що і від всіх інших.
"З нового року на семінарах податкової служби, де підприємцям розтлумачують тонкощі і нововведення кодексу, навіть працюють на єдиному податку настійно рекомендують вести повну податкову звітність, зберігати і оформляти всі прибутково-видаткові документи. У разі, якщо вони не будуть цього робити, їм загрожують штрафи", - розповіла Фокусу голова комітету захисту підприємців при опозиційному уряді Оксана Продан. Зараз організації підприємців намагаються відбитися від цієї вимоги, хоча б до появи розділу в кодексі, однак у ДПАУ невблаганні. Готовність зрівняти всі суб'єкти підприємницької діяльності ще не узаконена, але на практиці вже працює.
Зірвати касу
Незважаючи на широкі повноваження, у податкових органів ніколи не було вільного доступу до живих грошей. З 2011 року вони його отримали. Наприкінці грудня 2010-го уряд видав постанову, згідно з якою співробітники податкових органів можуть вилучати у платника податків за рахунок погашення боргу всю готівку, знайдену в касі або в інших місцях зберігання коштів. Раніше підприємець сам повинен був дати згоду на погашення податкового боргу за рахунок готівки, виявлених в касі. Тепер цю формальність скасували, і готівкові гроші вперше опинилися в руках у перевіряльників.
Бізнесмени на цей рахунок вважають за краще особливо не розповсюджуватися. Однак деякі з тих, з ким спілкувався Фокус, зізнаються, що дозвіл на вилучення кас призвело до нових зловживань. "Протягом місяця у мене і у знайомих були випадки, коли до нас заходили податкові інспектори і просто забирали касу під приводом, що ми не заплатили необхідну суму податків. І ми опинялися перед вибором: намагатися відкупитися або ж розбиратися. В основному вибирали перше, щоб не зупиняти роботу", - розповів Фокусу власник невеликої лісопильної компанії в одному з райцентрів Київської області. За його словами, був навіть випадок, коли податківець, вилучивши касу, просто показав мобільний телефон, на якому набрав "суму до оплати".
У ДПАУ можливість таких зловживань не заперечують і радять скаржитися на здирників. Однак саме нововведення вважають абсолютно вірним. Адже якщо підприємець задекларував суму податків і не заплатив, то, як стверджує заступник голови ДПАУ Сергій Лекарь "його гроші належать товариству".
Полегшена версія
Податковий кодекс в основному вважають злом для малого бізнесу. Однак для великого та середнього він теж не став манною небесною.
Зокрема, в кодексі влада зобов'язала середній і великий бізнес здавати звітність у податкові органи виключно в електронній формі. З одного боку, це зручне нововведення, яке мінімізує контакт податкових органів з підприємцями.
З іншого боку, перехід на електронну звітність може бути дуже непростим. "У мене дві торгові фірми в різних районах Києва. Коли бухгалтер, яка обслуговує обидві, пішла до податкової служби за місцем реєстрації першої, їй легко зареєстрували заяву про перехід на електронну подачу документів. З другої було набагато складніше - видали величезний "бігунок", де було вказано з десяток місць, де потрібно одержати підписи. В тому числі і щодо того, що ми не є платником земельного податку, хоча така інформація у податківців була", - розповідає київський підприємець Віталій Андрєєв.
Бухгалтер самостійно не змогла зібрати всі потрібні підписи. У податковій міліції їй вказали на те, що отримати підпис може тільки безпосередній власник компанії і завірена нотаріально довіреність не допоможе. У результаті Андрєєв вирішив, що поки буде працювати по-старому, приходячи до податкової з паперовими деклараціями.
Такою ж непростою може стати і реєстрація в системі автоматичного відшкодування ПДВ. Новий кодекс, який набув чинності з січня, обіцяв автоматично відшкодовувати ПДВ підприємствам, які не перебувають у стадії банкрутства, які не мають податкового боргу та кількість співробітників яких перевищує 20 осіб. "Поки ця норма не працює. Перший ПДВ, що виник цього року, з'явиться після 20 лютого, коли компанії подадуть декларації за січень", - пояснює систему президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко.
Але в компаніях поки навіть не знають, чи зможуть вони взагалі розраховувати на відшкодування податку. "Формально ми відповідаємо всім вимогам, проте не знаємо, яке рішення ухвалить податкова служба, яка часто керується якоюсь своєю логікою", - говорить Фокусу голова наглядової ради ВАТ "Завод "Залив" Микола Кузьменко. Про непідтвердженість статусу "ідеального" платника заявив Фокусу та заступник Генерального директора з економіки та фінансів ВАТ "Турбоатом" Олексій Черкаський.
Підприємців насторожує те, що податкова, перед тим як підтвердити право на отримання ПДВ автоматом, збирається перевіряти всі ланцюжки контрагентів і загрожує складнощами, якщо знайде в них сумнівні компанії. "Перевірити всі ланцюжки для компаній, особливо пов'язаних з торгівлею, дуже складно. А знайти привід відмовити у швидкому поверненні ПДВ завжди можна", - вважає віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Максим Кунченко.
Паралельно з введенням Податкового кодексу підприємцям зараз роз'яснюють, як розуміти і застосовувати закладені в ньому норми. Навіть підготували три томи пояснень: перший тлумачить лише наведені в кодексі поняття. Відповідно, коли основний податковий закон розтлумачать остаточно, на підприємців можуть чекати нові сюрпризи.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас