Індонезія стала лідером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індонезія стала лідером

Казна та Політика
457
Високі темпи зростання економічного розвитку Індонезії пояснюють зростанням інвестицій в економіку країни, а також витрат індонезійських споживачів. Внутрішнє споживання, що становить 2/3 від ВВП Індонезії, в 2010 році забезпечило 2,7% зростання ВВП Індонезії, а інвестиції - 2%. Збільшення добробуту індонезійців відчув автомобільний ринок країни, на якому минулого року зросли продажі.
Швидкий економічний розвиток в Індонезії, так само як у Китаї та Індії, супроводжує висока інфляція. Споживчі ціни в Індонезії зросли в січні 2011 р. на 7,02%, а в грудні 2010 р. - на 6,96%, що є рекордним зростанням з квітня 2009 р. Уряд країни занепокоєний тим, що зростання споживчих цін ще більше посилює проблему бідності в Індонезії. За оцінками Світового банку, 29% жителів Індонезії отримують менше $60 на місяць.
Влада країни вже готова пожертвувати високими темпами економічного зростання, щоб стримати зростання цін. Так, на початку лютого Центральний банк прийняв рішення підвищити ключову відсоткову ставку на 0,25%, до 6,75%, що відбулося вперше з жовтня 2008 р. До цього ЦБ зберігав мінімальний рівень відсоткової ставки (6,5%) вже більше року, тим самим підтримуючи внутрішнє споживання. Підвищення відсоткової ставки повинно збільшити вартість кредитів в індонезійській економіці, запобігти напливу надлишкової грошової маси і знизити темпи інфляції. Одночасно обмеження доступності кредитів сповільнить економічний розвиток країни.
Економісти швейцарського банку UBS і канадського Royal Bank of Canada прогнозують, що, борючись з інфляцією, Центральний банк Індонезії буде підвищувати ставку і далі і вже в 2011 р. вона може досягти 8%. "Зростання у першому кварталі цього року призведе до стрімкого підвищення інфляції, оскільки багато компаній будуть витрачати капітал в інвестиційних цілях", - вважає економіст британського банку Standard Chartered Ерік Суганді.
У січні 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service підвищило кредитний рейтинг Індонезії з Ba2 до Ba1, що стало для країни максимальним рівнем з 1997 р., коли вибухнула азіатська фінансова криза. Прогноз щодо рейтингів Moody's встановлений "стабільний". Рейтинг Moody's був поліпшений завдяки стійкості Індонезії до світової фінансової кризи, поліпшення кредитних показників і здатності здійснювати управління внутрішньою політикою, не знижуючи ефективність роботи ключових політичних інститутів. Після підвищення суверенного рейтингу Індонезії різко зменшилася вартість запозичень для країни: прибутковість 10-річних облігацій знизилася на 10 базисних пунктів - з 5,87% до 4,56%.
"Підвищення суверенних кредитних рейтингів Індонезії відображає очікування аналітиків Moody's щодо того, що економіка країни буде підтримуватися стійким внутрішнім попитом і послідовністю політичних і структурних реформ", - йдеться в повідомленні Moody's. Фахівці Moody's відзначають, що підвищенню рейтингу Індонезії сприяли: стійкість економіки країни, що супроводжується стійкою макроекономічною рівновагою; зросла ефективність кредитної та грошової політики, а також покращилися перспективи для припливу прямих іноземних інвестицій, що, як очікується, зміцнить зовнішньоекономічний потенціал Індонезії.
Згідно з прогнозом Центрального банку Індонезії, в 2011 р. економіка країни може зрости на 6,5%. Президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно поставив мету вивести темпи зростання ВВП Індонезії на рівень 6,6% на рік до закінчення свого правління в 2014 р.
В даний час Індонезія, населення якої становить 230 млн., входить до четвірки країн світу з найбільшим населенням (разом з Китаєм, Індією та США). Очікується, що саме ці країни з часом займуть провідні позиції у світовій економіці. Аналітики консалтингової та аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers прогнозують, що в найближчі десятиліття Індонезію чекає потужний економічний підйом, який приведе її до десятки провідних економічних держав світу. До 2050 р. Індонезія може піднятися з 16-го місця за розміром ВВП, яку вона займала у 2009 р., на 8-е, обігнавши протягом 40 років Італію, Францію, Великобританію і Німеччину.
Аналітик американського банку Goldman Sachs Джим О'Ніл, автор терміна BRIC, відносить Індонезію до групи країн, що розвиваються, які чинять найбільший вплив на світову економіку. Замість терміну BRIC (Бразилія, Росія, Індія, Китай) Джим О'Ніл тепер пропонує використовувати термін "ринки зростання" (growth markets), до яких економіст відносить також Мексику, Південну Корею, Туреччину та Індонезію. Частка кожної з цих країн перевищує 1% світового ВВП. Так, частка Мексики і Південної Кореї становить по 1,6%, Туреччини - 1,2%, а Індонезії - 1,1%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас