НБУ має намір вивчити думки банкірів про доцільність ініціювання заборони на дострокове вилучення депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ має намір вивчити думки банкірів про доцільність ініціювання заборони на дострокове вилучення депозитів

Кредит&Депозит
432
Національний банк, що раніше заявив про можливу розробку законодавчої ініціативи щодо заборони на дострокове вилучення термінових депозитів, має намір перед ухвалою остаточного рішення з даного питання вивчити думки банкірів і вкладників.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
"Рішення в таких делікатних питаннях, як визначення прав і обов'язків вкладників, можуть ухвалюватися лише після широкого обговорення і при наявності підтримки відповідних дій з боку всіх зацікавлених соціальних груп. Лише після знаходження взаємоприйнятних механізмів вирішення цього питання НБУ буде виносити напрацьовані пропозиції на розгляд Верховної Ради ", - наголошується в повідомленні.
НБУ підкреслює, що раніше оприлюднені ним пропозиції щодо можливості введення заборони на дострокове вилучення термінових депозитів являють собою не остаточну позицію Нацбанку, а запрошення до дискусії з даного питання.
Регулятор висловлює стурбованість можливістю виникнення в банківській системі серйозних проблем внаслідок масового вилучення вкладниками депозитів в певні кризові періоди.
У зв'язку з цим НБУ підкреслює, що вважає своїм завданням ініціювання таких змін до законодавства, які усували б можливість виникнення асиметрії в правах і обов'язках банків і їх клієнтів.
Як повідомляло агентство, на початку лютого НБУ заявив про можливу розробку законодавчої ініціативи щодо заборони на дострокове вилучення термінових депозитів.
Поряд з такою ініціативою НБУ також розглядає другий варіант вирішення проблеми дострокового вилучення вкладниками строкових вкладів: встановлення 30-денного терміну, протягом якого банк повинен видати вкладнику строковий депозит.
Відповідні зміни (з першого або другого варіанту) НБУ має намір запропонувати Верховній Раді внести до статті 1060 Цивільного кодексу.
Пропозиції з цього питання НБУ приймає до 20 лютого.
Нинішня редакція статті 1060 Цивільного кодексу передбачає, що за договором банківського вкладу незалежно від його виду (строковий вклад або до запиту) банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас