Родичі гарбузові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родичі гарбузові

Казна та Політика
15111
Новий голова НБУ Сергій Арбузов керує банківським регулятором вже другий місяць. Проте досі не знайшов часу, або просто не захотів, дати відповіді громадськості на ряд принципових питань.
Оточили
Як відомо, Арбузов був "банкіром сім'ї Януковича". Водночас у 2005 р., відразу після перемоги Віктора Ющенка на президентських виборах, Сергій Арбузов вступив у партію "Народний Союз - Наша Україна" (НСНУ), що дозволило молодому банкірові балотуватися під №6 за списками цієї партії на виборах до Донецького обласної ради.
Повідомлень про вихід глави НБУ з партії не було. Крім того, Арбузов не зізнається, де він заробив 150 млн грн. доходу, задекларованого ним у 2009 р. Як відомо, тоді Сергій Арбузов керував невеликим УкрБізнесБанк, і його офіційна зарплата за рік склала всього 450 тис.грн.
Цікаво, що найближчі родичі Сергія Арбузова посідають керівні посади в різних комбанках. Валентина Арбузова, мати Арбузова, посідає пост голови правління Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), підконтрольного старшому синові Президента Олександру Януковичу, а старший брат по матері Вадим Багола - заступник голови правління цього банку.
Раніше Багола був керівником одного з Донецьких відділень ПриватБанку. Зараз в донецькому ПриватБанку працює сестра дружини Сергія Арбузова. Саме в донецьку філію цієї фінустанови, яким пані Арбузова керувала на початку 1995 р., прийшов працювати 18-річний студент другого курсу Сергій Арбузов.
У березні 1998 р., завершуючи навчання, Арбузов став директором відділення Приватбанку в м. Костянтинівка. У 2003-2010 рр. він очолював Укрбізнесбанк. Дружина нового голови НБУ Ірина Арбузова працює заступником начальника управління справами УкрБізнесБанк. Інші нещодавно призначені управлінці НБУ також тісно пов'язані з комбанками.
Відповідно до вимог Закону № 2478 від 09.08.10 р. правління НБУ було скорочено з 16 до 11 осіб. Керівництво регулятора крім Сергія Арбузова виявилося зосередженим у руках наведених ним людей: першого заступника голови НБУ Юрія Колобова, який курирує грошово-кредитну (монетарну і валютну) політику, і заступника голови Ігоря Соркіна (відповідає за банківський нагляд).
Поки вдалося зберегти свої посади заступникам голови НБУ Володимиру Кротюку і Павла Сенищу. Правда, представникам "старої" команди доручили ще й вирішення господарських питань.
Так, Володимир Кротюк поряд з готівковим грошовим обігом буде курирувати архівне управління та управління господарського забезпечення. Павлу Сенищу довірили опіку над платіжними системами і безготівковими розрахунками, а також управління тендерних процедур і шефство над НПФ Нацбанку. Втім, становище представників старої гвардії дуже хитке.
Збірка пазла
Відповідно до Закону про НБУ, крім голови і його заступників, до складу правління входять 6 керівників головних структурних підрозділів Нацбанку. У зв'язку з цим варто відзначити, що Сергій Арбузов не обмежився рокіровками в правлінні, а перекроїв також структурні підрозділи.
Зокрема, було створено п'ять генеральних департаментів, під дахами яких об'єднали відразу по кілька підрозділів. Найбільшої уваги заслуговують дві новостворені структури, керівники яких увійшли до складу правління Нацбанку.
Генеральний департамент грошово-кредитної політики очолила Олена Щербакова, яка раніше керувала департаментом валютного регулювання і вважалася правою рукою Анатолія Шаповалова, колишнього першого заступника голови НБУ.
Поряд з валютним департаментом новий підрозділ включає департамент монетарної політики. Цей підрозділ очолювала Наталя Гребенник, що пішла на пенсію у вересні 2010 р.
Найбільших змін зазнала наглядова вертикаль. Дирекція з банківського регулювання і нагляду, яку очолював Олексій Бережний, перетворена на генеральний департамент банківського нагляду.
Його директором став Олексій Ткаченко, який до 2005 р. був начальником відділу банківського нагляду в Дніпропетровському управлінні НБУ.
Як розповідають джерела Бізнесу, після свого другого приходу на посаду голови НБУ Володимир Стельмах вижив "наглядача" з НБУ, і той працював у структурах ПриватБанку, а останнім часом - у керівництві аеропорту "Бориспіль".
Що стосується решти трьох новостворених генеральних департаментів, то тут йдеться просто про зміну вивіски. Директором генерального департаменту регулювання платіжних систем і розрахунків призначили "непотоплюваного" Віктора Кравця.
Олег Дащенко очолив генеральний департамент регулювання грошового обігу, до складу якого увійшли об'єкти інфраструктури Нацбанку (наприклад, Банкнотно-монетний двір та ін.)
Генеральний економічний департамент, який об'єднав в собі науково-дослідний потенціал регулятора, довірили визнаному макроекономісту Ігорю Шумило.
Варто відзначити ще одне важливе призначення. На місце Ольги Кандибки, директора фінансового департаменту, яка вийшла на пенсію, прийшов екс-голова правління невеликого банку "Глобус" Валерій Прохоренко.
У 1997-2002 рр. він посідав різні посади - від юрисконсульта до начальника юридичного відділу в Головному управлінні НБУ в Києві та Київській області.
В 2002-2007 рр.. він працював на керівних посадах у банку "Аваль", Енергобанку, банку "Фінансова ініціатива". У 2007 р. Прохоренко став одним із співзасновників банку "Глобус".
За даними РА "Експерт-Рейтинг", на кінець липня 2010 Валерій Прохоренко через ТОВ "Українські Медіа Технології" контролював 33,7% акцій банку, будучи його найбільшим власником. Партнерами нинішнього керівника НБУ по бізнесу були Денис Мальцев (29,4%) та Олена Сільнягіна (27,5%).
Втім, невідомо, чи продав Валерій Прохоренко частку в бізнесі перед приходом в НБУ, як того вимагає ст.21 Закону про Нацбанк. У звіті "Експерт-Рейтингу" також зазначено, що раніше Валерій Прохоренко був інсайдером банку "Фінансова Ініціатива".
Багато питань викликає вибір Арбузовим нових членів правління, які не є його заступниками. Згідно зі ст.16 Закону про Нацбанк, голова НБУ сам визначає перелік департаментів, які забезпечують виконання Нацбанком основної функції.
Керівники таких підрозділів і входять до складу правління "за посадою". Сергій Арбузов, чомусь вважав, що найбільш важливими є, наприклад, департамент персоналу (по суті, відділ кадрів, директор Ігор Іванюк) та фінансовий департамент (аналог планово-економічного відділу).
Водночас, на думку глави НБУ, важливість служб, які відповідають за готівковий грошовий обіг і безготівкові розрахунки, не тягне на те, щоб їх керівники засідали в правлінні.
Таким чином, крім Віктора Кравця та Анатолія Дащенка, з правління були виведені Віра Ричаківська, головний бухгалтер НБУ - директор департаменту бухгалтерського обліку, Микола Лаврук, виконавчий директор з адміністративних питань.
За інформацією Бізнесу, вихідцю з Брокбізнесбанку п-ну Лавруку так і не знайшлося місця в новій ієрархії регулятора. Правління покинули також Анатолій Савченко, директор департаменту інформатизації, і Анатолій Степаненко, начальник головного управління Нацбанку в Києві та Київській області.
З чуток, Степаненко, швидше за все, буде звільнений з цієї посади. Зараз він перебуває на лікарняному, а в.о. начальника головного управління є Ольга Галянт.
Операція "КІБР"
Непомітно для ЗМІ пройшло призначення директором департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Олександра Дубіхвоста. Фактично йому довірили близько $35 млрд золотовалютних резервів НБУ. При цьому підкорятися п-н Дубіхвост буде тільки Юрію Колобову.
Примітно, що кар'єра Олександра Дубіхвоста тісно переплітається з трудовим шляхом пана Колобова. Кілька років тому Дубіхвост очолював ТОВ "Консалтингова компанія КІБР". Ця контора працює і зараз. Відома вона в дуже вузьких колах.
За словами учасників ринку, "КІБР" - це брокерська компанія, що надає банкам посередницькі послуги на ринку міжбанківських операцій.
Предметом угод може бути готівкова та безготівкова валюта, міжбанківські кредити і депозити. Опитані Бізнесом скарбники не виключають, що подібні структури можуть обслуговувати у тому числі і тіньовий обіг, наприклад, "переказувати" великі суми.
БІЗНЕС, як мінімум, тричі звертався до "КІБРу" по телефону, щоб з перших вуст дізнатися, які послуги надає компанія. Секретарі двічі брали номер телефону редакції, обіцяючи передзвонити, але так і не передзвонили. В ході одного з діалогів кореспондента з представницею "КІБРу" вона зазначила: "Наша фірма існує з 2002 р., і досі нас ніхто не викрив у незаконних заняттях".
Цікаво, що коли компанією "КІБР" керував Олександр Дубіхвост, його радником з банківських питань виступав Юрій Колобов. Також відомо, що в 2001-2008 рр.. пан Колобов керував казначейством Ощадбанку і був членом його правління.
Пізніше Олександр Дубіхвост став головою правління "Інвест-Кредит Банку". В квітні 2007 р. ЗМІ писали, що нібито Дніпропетровська прокуратура порушила кримінальну справу проти посадових осіб цього банку за недоплату пенсійного збору з операцій з купівлі валюти на міжбанку.
Так чи інакше, 18 червня 2007 р. наглядова рада "Інвест-Кредит Банку" звільнила пана Дубіхвоста з посади голови правління, а вже 20 червня він став головою наглядової ради. Минулого тижня Бізнесу вдалося додзвонитися на мобільний телефон Олександру Дубіхвосту, однак він не захотів коментувати свої стосунки з правоохоронними органами.
"Якщо у вас є якісь питання, можете звернутися до прокуратури або прес-службу Нацбанку", - запропонував новоспечений чиновник.
Шляхи Олександра Дубіхвоста і Юрія Колобова знову перетнулися в середині 2008 р., коли в червні пан Колобов став головою правління "БТА Банку", а місяцем пізніше його заступником був призначений Дубіхвост. Однак новій команді управлінців вдалося "покермувати" всього півроку.
Потім Олександр Дубіхвост повернувся в "Інвест-Кредит Банк", який вже називався "Терра Банком", і очолював цю фінустанову до квітня 2010 р., поки нові власники не вирішили змінити керівництво банку. Що більше року робив Юрій Колобов - невідомо.
У квітні 2010 р. він став заступником голови правління державного Укрексімбанку, а пізніше був підвищений до першого заступника.
Цікаво, що у зв'язці Дубіхвост - Колобов фігурує також Вікторія Руда, яка спочатку працювала разом з ними в правлінні "БТА банку", а в 2009 р. була першим заступником пана Дубіхвоста в "Терра Банку". В листопаді 2010 р. пані Руда опинилася в правлінні Укрексімбанку. Цілком можливо, що в майбутньому вона може посісти одну з керівних посад в Нацбанку.
Взяти під нагляд
Наймасштабніших кадрових чисток зазнала сфера банківського нагляду. Олексія Бережного, який очолював дирекцію з нагляду, залишили в структурі НБУ, знизивши до директора департаменту фінансового моніторингу. Відзначимо, що до листопада 2009 р. Бережний вже обіймав аналогічну посаду.
Знизили також протеже Анатолія Шаповалова, колишнього першого заступника Олексія Бережного Віктора Мироненка, який прославився тим, що в розпал кризи за короткий час встиг покерувати тимчасовими адміністраціями в чотирьох банках.
"Мироненко перейшов до Київського управління НБУ, швидше за все, буде там заступником начальника", - повідомило джерело Бізнесу на банківському ринку. Новий глава генерального департаменту з нагляду Олексій Ткаченко отримав у заступники Олену Мироненко, яка очолила департамент пруденційного (безвиїзного) нагляду, і Романа Яковлєва, який очолив департамент інспектування банків.
Відзначимо, що раніше пані Мироненко керувала банківським наглядом головного управління НБУ в Києві та Київській області. А ось Яковлєв працював начальником відділу кредитних та позиційних ризиків Донгорбанку (контролює народний депутат Ринат Ахметов), а ще раніше працював в Донецькому управлінні Нацбанку.
"Досить багатьох зі старої команди звільнили. Соркін поставив людей зі свого найближчого оточення", - констатує джерело на Інститутській, 9. У результаті цих перестановок Нацбанк може покинути Світлана Фабер, екс-директор департаменту безвиїзного нагляду.
"Фабер перебуває на лікарняному, не виключено, що за цей час їй підшукають якусь посаду", - повідомило джерело. Старожила НБУ Василя Случа, який раніше очолював департамент інспектування, понизили до заступника начальника.
"Случ - це досвідчений "наглядач", виходець з Укрсоцбанку. Наскільки я розумію, йому в Нацбанку не раді", - вважає один з банкірів.
Слід зазначити, що до підпорядкування Ігорю Соркіну перевели департамент контролю, методології та ліцензування валютних операцій, який очолила Надія Пасенова. Раніше вона посідала аналогічну посаду в Донецькому управлінні НБУ, працюючи пліч-о-пліч з Соркіним.
До цього куратором валютного департаменту був перший заступник голови НБУ (Анатолій Шаповалов), а керував цим підрозділом Олександр Біланенко, виходець з Брокбізнесбанку.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас