Експерти пророкують новий фінансовий Армагеддон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують новий фінансовий Армагеддон

Казна та Політика
7083
Незважаючи на загальний оптимізм з приводу відновлення світової економіки і закінчення кризи, деякі експерти все ж таки схильні дотримуватися протилежної точки зору.
Згідно з нещодавнім звітом міжнародної консалтингової компанії Oliver Wyman, в даний час ми сіємо зерня наступної глобальної банківської кризи, і вона може статися всього через п'ять років.
Якщо виразити суть звіту одним реченням, то сценарій кінця світу, з точки зору експертів Oliver Wyman, виглядає так: світ повільно надуває товарно-сировинну бульбашку, яка може лопнути так само, як це було з ринком нерухомості в 2008 році, створивши ще більш руйнівну світову рецесію.
2011 рік: світ відновлюється з величезною швидкістю, при цьому Європа плететься в хвості, Штати - посередині, а Азія зі своїми 6-10% - попереду. Природно, увагу інвестиційних сконцентровано на найдинамічнішому регіоні, адже саме там, на самих "гарячих" ринках, - найбільш швидкі прибутки. Інвестиції в сировинні товари (золото, срібло, платину, рідкоземельні метали, нафту) ввібрали величезні обсяги надмірної світової грошової бази, а центральні банки тримають ставки на мінімумі. У виграші опиняються країни, багаті на ресурси, такі як Росія, Бразилія і решта Латинської Америки.
2013 рік: західні банки вкладуть величезні обсяги коштів у ринки нового зростання. Економіки, що розвиваються, залучають інвестиції для фінансування колосальних девелоперських проектів і живуть невідповідно до своїх достатків (реальна статистика: за 2010 рік державний борг Бразилії зріс на 13%, а заборгованість домогосподарств подвоїлася за п'ять років). Обидві сторони роблять ставку на продовження зростання цін на сировинні товари.
Що може піти не так? Бульбашка може лопнути від найменшого уколу. Якщо подивитися на Китай, найбільшого покупця сировини у світі, то ціни на китайські товари продовжать стрімко зростати і в 2013 році, а дешева валюта країни не зміцнюється досить швидко, щоб зупинити зростання цін на продукти і метали. Для боротьби з інфляцією Китай підніме ставки і прискорить зміцнення юаня. Це призведе до двох побічних ефектів. По-перше, спад експорту вдарить по економіці. По-друге, ціни на нерухомість перестануть зростати, що завдасть шкоди середньому класу.
Економіка Китаю, колись нестримного споживача сировини, сповільнюється. Інвестори панікують. Ціни на сировину обвалюються, а країни-експортери (Росія, Бразилія, Латинська Америка, Африка) опиняються в тому ж становищі, що і закредитований власник будинку в 2008 році. Вони надавали обіцянок, заснованих на зростанні цін на актив, ціна якого раптово падає. Настає нова світова рецесія.
Перша хвиля вдаряє по міжнародних банках з безпосередніми інвестиціями в девелоперські проекти країн Латинської Америки. Друга хвиля охопить американські страхові компанії з непрямими ризиками.
Третя хвиля вразить західні уряди. Через обвал цін на сировинні товари укупі з банківською кризою більшість розвинених країн можуть опинитися в небезпечній близькості до дефляції. Уряди відреагують так само, як і на Велику депресію: величезними витратами. Щоправда, незрозуміло, чи може світ дозволити собі черговий виток дефіцитних витрат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас