НБУ: Ціновий старт року перевершив очікування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Ціновий старт року перевершив очікування

1019
Інфляція в січні 2011 року на рівні 1% закладає хорошу основу для збереження і зміцнення досягнутої минулого року цінової стабільності, вважає керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
"Ціновий старт року виявився успішним: перший макроекономічний індикатор свідчить про високу ймовірність того, що ціновий тренд минулого року може бути поліпшений або, принаймні, повторений", - сказав радник Сергія Арбузова.
При цьому Литвицький нагадав, що за роки існування гривні середня інфляція в січні перевищувала 2%, при цьому в 2008-2009 роках вона становила 2,9%, а в 2010 році - 1,8%.
На його думку, позитивний показник січня-2011 пояснюється, зокрема, істотним скороченням бюджетного дефіциту, що знизило інфляційний навіс. Позитивно позначилися також низька цінова інерція кінця минулого року, значний приріст депозитів і зміцнення обмінного курсу гривні в січні на 0,1%, вважає керівник групи радників глави НБУ.
"Січневий старт - відображення дворічної стабільності обмінного курсу. А приріст депозитів у банках свідчить про збереження схильності населення до заощаджень, що сформувалася в 2010 році і кореспондувалася з споживчою активністю", - відзначив Литвицький.
Також він звернув увагу, що другий місяць поспіль поліпшується інфляційний диференціал з Росією, де інфляція в січні склала 2,4%, що позитивно позначається на реальному ефективному обмінному курсі гривні.
Радник голови НБУ додав, що добрий результат пояснюється також нормалізацією політичної ситуації і відсутністю різких вербальних інтервенцій. Крім того, кажучи про складові інфляції, Литвицький звернув увагу на сезонний фактор (зростання продовольчих цін на 1,3%) і подорожчання цін на паливо.
"Практика показала, що ми можемо рух цих ситуативних чинників нейтралізувати за рахунок інших сегментів споживчого ринку. Перш за все, мова йде про рух тарифів і цін на непродовольчі товари. При вмілій тарифній політиці можна вписатися в досить амбітний план по року - 8,9%", - сказав керівник групи радників глави НБУ.
Він зазначив, що в продовольчій групі є резерв для зниження цін, тому не виключений рух до цінової стабільності або навіть дефляції ближче до літніх місяців.
При цьому Литвицький звернув увагу на те, що сталося в січні невелике прискорення зростання цін виробників, що свідчить про збереження економічної активності. "Швидше за все, економічна активність була вищою, ніж у січні минулого року", - прогнозує експерт.
На його думку, такий старт року в цілому відповідає проведеній відсотковій політиці, яка однаково гарна як для підтримки економічного зростання, так і для зміцнення цінової стабільності.
Керівник групи радників глави НБУ відзначив, що рік тільки почався, і з урахуванням наявних ризиків потрібно проявити певну обачність і стриманість у питаннях можливої зміни відсоткової політики.
Нагадаємо, що інфляція в Україні в січні 2011 року прискорилася до 1% в порівнянні з 0,8% у грудні, 0,3% у листопаді і 0,5% у жовтні минулого року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас