"Українська біржа" і ПФТС можуть об'єднатися слідом за ММВБ і РТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Українська біржа" і ПФТС можуть об'єднатися слідом за ММВБ і РТС

Фондовий ринок
293
Об'єднання в Росії Московської міжбанківської валютної біржі (ММВБ) і біржі РТС з великою ймовірністю спричинить об'єднання в Україні біржі ПФТС та "Української біржі", найбільшими акціонерами яких є ММВБ і РТС відповідно, вважає голова ради директорів РТС, головний виконавчий директор з управління бізнесом інвесткомпанії "Трійка Діалог" Жак Дер Мегредичян.
Він високо оцінив потенціал зростання українського біржового ринку.
"Україна - велика і перспективна країна. Будь-яка держава такого масштабу заслуговує на власний фінансовий ринок", - пояснив Мегредичян свою позицію.
На його думку, розвинений внутрішній ринок повинен бути стратегічною метою, хоча це і не означає, що компанії з країни не будуть розміщуватися на інших майданчиках.
"Потрібен сильний внутрішній ринок, щоб компанії могли розміщуватися і на ньому, і поза ним. Причому держава повинна брати участь у вирішенні цього питання. І тоді, напевно, ця мета буде досягнута", - вважає голова ради директорів РТС.
Він додав, що покращити ситуацію в України, фондовий ринок якої дуже вузький через малу частку акцій у вільному обігу, могли би зміни в приватизації. "Там, де є первинний ринок, буде і вторинний", - підкреслив Мегредичян.
Відповідаючи на запитання, чи не несе можливе об'єднання ПФТС та "Української біржі" якоїсь загрози біржового ринку України, голова ради директорів РТС сказав: "Біржовий ринок можна створити як з однією, так і з кількома біржами. Особисто я вважаю, що деяка конкуренція процесу не шкодить. Хоча можна ефективно будувати ринок і з одним майданчиком, оскільки тут є свої плюси".
На його думку, успішний приклад "Української біржі" показує, що визначальним є не кількість бірж, а з самого початку правильно закладений фундамент розвитку і активна, тісна робота з учасниками ринку.
"Незважаючи на те, що основні прибутки ще попереду, я вважаю, що "Українська біржа" - один з найуспішніших проектів РТС", - підкреслив Мегредичян.
"Українська біржа" заснована 15 травня 2008 року після того, як провідні українські інвестиційні компанії, незадоволені якістю послуг провідної біржі країни ПФТС, почали переговори з РТС. Вона почала свої торги навесні 2009 року, першою запустила ринок заявок і ф'ючерс на індекс і в даний час є лідером в Україні з біржової торгівлі акціями.
РТС з моменту створення зменшила свою частку в капіталі "Української біржі" з 49% до 40%. Крім неї акціонерами "Української біржі" є ще близько 30 українських інвестиційних компаній.
Фондова біржа ПФТС заснована в 1997 році і є найбільшою за оборотами фондовою біржею в країні, однак основний обсяг торгів на ній останнім часом припадає на облігації, передусім державні.
Наприкінці 2009 року асоціація ПФТС вирішила залучити ММВБ як стратегічного інвестора біржі. У результаті додаткової емісії ММВБ отримала 50% +1 акцію. Асоціація ПФТС після продажу більшості акцій, що належали їй, скоротила свій пакет до, близько 18,5%. Решта акцій біржі ПФТС розподілені серед понад 150 її членів.
Акціонери ММВБ на минулому тижні підписали з акціонерами РТС, що володіють сукупно більш ніж 50% в статутному капіталі компанії, угоду про намір придбати контрольний пакет акцій РТС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас