Росія може вжити "адекватних заходів" через введення Україною мит на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може вжити "адекватних заходів" через введення Україною мит на нафтопродукти

Енергетика
1057
Росія готова вживати відповідних заходів в разі обмеження імпорту російських товарів. Таку думку висловив віце-спікер Державної думи РФ Валерій Язєв, коментуючи спеціальне розслідування відносно імпорту нафтопродуктів, у тому числі з Росії, що почалося на Україні.
"Відповідні заходи можуть вживатися з боку РФ. Цілком можуть. Ми давно не кокетуємо і не приховуємо. Якщо почнуться якісь або антиросійські заходи, то і ми вживемо адекватних заходів", - сказав він. Віце-спікер зазначив, що він проти обмеження поставок енергоресурсів. "Якщо в глобальному плані будуть створюватися серйозні перепони безперешкодному експорту та імпорту енергетичних матеріалів - це погано", - підкреслив Язєв.
Раніше директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов не виключав можливості підвищення ціни на російський газ для України, якщо українська сторона введе імпортні мита на нафтопродукти з РФ. За його словами, "економіка України сильно зав'язана на Росії, і в торговельній війні РФ могла б застосувати аналогічні заходи в таких галузях, як сільське господарство і металургія". "Інструментом може стати і вартість газу, зокрема Росія може знизити знижку для України на "блакитне паливо", - вважає експерт.
На думку фахівців, у разі вжиття Україною спеціальних заходів проти російських нафтопродуктів, Росія може обмежити постачання українських прокатних валків, машинобудівного кріплення, активованого вугілля і карамельної продукції шляхом введення антидемпінгових і спеціальних мит.
Нагадаємо, що 29 січня 2011 року Україна почала спеціальне розслідування відносно імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів. Ініціатором виступили НПЗ, які заявляють про нерівні умови роботи із заводами в країнах Митного союзу. На Білорусь, Росію і Казахстан припадає близько 70% імпорту нафтопродуктів в Україну. Протягом 30 днів після початку розслідування проходить реєстрація зацікавлених сторін. МЗС Білорусі вже заявив про участь у розслідуванні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас