Польща збирається відродити енергетичний міст з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща збирається відродити енергетичний міст з Україною

Енергетика
458
Польща збирається до 2015 року модернізувати лінію електропередач між польським Жешувом та Хмельницькою АЕС.
Державна фірма "PSE Operator", яка в Польщі несе відповідальність за безперебійну роботу енергосистеми, зі своїми українськими партнерами підготує технічний аналіз можливості відродження лінії Жешув-Хмельницький. Таке рішення було ухвалено на засіданні з нагоди візиту Президента України Віктора Януковича до Польщі.
Президент PSE Хенрік Майгжак повідомив, що якщо аналіз виявиться успішним і буде ухвалено рішення про модернізацію, дата початку робіт буде залежати від їх обсягу.
Успіх проекту залежить не тільки від польської сторони, але і від рішення українських партнерів. Щоб запуск лінії мав сенс, вона повинна використовуватися і, отже, обидві сторони повинні мати партнерів, зацікавлених в енергетичній торгівлі.
Галузевий експерт Владислав Мелчарский, який від імені Європейської комісії курирує будівництво енергетичного мосту між Польщею і Литвою, вважає, що модернізація української лінії електропередачі, є необхідною і важливою для Польщі.
"У зв'язку зі збільшенням попиту на енергоносії в Польщі і з урахуванням значної невизначеності відносно інвестицій в нові потужності на електростанціях, можливо, доведеться імпортувати енергію" - повідомив він польським ЗМІ.
"Польсько-українська лінія зможе працювати без проблем і значних витрат", - повідомив він.
На думку експерта, вартість всіх робіт може досягти 200-300 млн. євро. Якщо це підприємство буде комерційним, витрати польської державної компанії виявляться мінімальними. Крім того, за умови виконання додаткових робіт з української сторони, існує можливість поєднати лінію не тільки з Хмельницькою АЕС, а і трьома іншими електростанціями в Україні.
Лінія електропередач Жешув-Хмельницький 750 кВ може використовуватися близько десяти місяців на рік, що дозволить передавати близько 7 терават-годин електроенергії на рік. Ця цифра становить близько 5% потреби Польщі в електроенергії.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас