Середня ціна бензину А-95 цього тижня не зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середня ціна бензину А-95 цього тижня не зміниться

Енергетика
410
Середня роздрібна ціна бензину марки А-95 у період з 5 по 11 лютого по Україні не зміниться і складе 8,57 грн/літр, прогнозують у науково-технічному центрі (НТЦ) "Психея" (Київ).
При цьому, як вважають експерти, вартість дизельного палива зросте на 0,25% (на 2 коп/літр) - до 8,11 грн/літр.
Разом з тим, в "Психеї" підкреслюють, що зусилля уряду зі стримування цін на паливо допоможуть лише відстрочити подальше зростання цін.
До факторів, що відіграють на підвищенні ціни палива, в "Психеї" відносять збереження котирувань на нафту марки Brent вище за рівень $102/баррель, зростання відпускних цін на українських НПЗ, подорожчання і скорочення обсягів імпорту, в першу чергу, з Білорусі, де виник ситуативний дефіцит дизельного палива через припинення поставок російської нафти.
Експерти центру вважають, що зростанню ціни також сприяє і збереження роздрібної націнки на мінімальному рівні, який позбавляє трейдерів свободи цінового маневру, прагнення операторів компенсувати характерні для "мертвого сезону" невеликі обсяги товарообігу за рахунок збільшення ціни.
Згідно з висновками "Психеї", на підвищення цін відіграє також розпочате державою антидемпінгове розслідування відносно імпорту нафтопродуктів, а також заяви власників українських НПЗ про ймовірну зупинку в разі відмови від введення мита на таке паливо.
При цьому серед чинників, які стабілізують вартість палива, в центрі відзначають угоду про стабілізацію цін на паливо, досягнуте учасниками галузевої експертно-аналітичної групи 28 січня, наполегливі рекомендації Міненерговугілля трейдерам не залишати "ціновий коридор", що проводиться Антимонопольним комітетом України розслідування, ухвалення рішення за яким відкладено на два тижні.
Крім того, вважають фахівці "Психеї", стабілізації ціни сприяє невисокий попит на нафтопродукти, низька платоспроможність споживачів, збереження значної різниці в цінах на АЗС групи "Приват" і заправках її основних конкурентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас