Американці не хочуть давати в борг владі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американці не хочуть давати в борг владі

Казна та Політика
794
Американці втрачають довіру до облігацій, що випускаються місцевими муніципалітетами і штатами, свідчать дані опитування RBC Consumer Outlook. Громадяни США вже вивели з муніципальних зобов'язань десятки мільярдів доларів. Тим часом саме на приватних інвесторів припадає дві третини цього ринку, що оцінюється в 2,8 трлн дол.
Шість з десяти учасників опитування заявили, що не вважають американські муніципальні бонди гарною інвестицією. Всього з 28 по 31 січня було опитано близько 1000 американських громадян. Надійним об'єктом для вкладень зобов'язання муніципалітетів вважають лише 20% респондентів. "Відповіді споживачів підтверджують, що безперервний потік новин про бюджетні проблеми штатів і місцевої влади робить негативний вплив на сприйняття інвесторів", - вважає голова відділу досліджень муніципальних облігацій RBC Capital Markets Кріс Мауро.
Інвестори виводять кошти з фондів, орієнтованих на бонди муніципалітетів і штатів, вже 12 тижнів поспіль. За даними компанії ICI, з початку листопада, коли загострилися проблеми на ринку, вони вилучили з них 33,5 млрд дол. Загальний обсяг ринку муніципальних бондів становить 2,8 трлн дол. 70% утримувачів паперів - це приватні інвестори та пайові інвестфонди.
Занепокоєння з приводу бюджетних проблем і зростання боргового навантаження на місцеві влади загострилося після проміжних виборів до конгресу США, перемогу на яких здобули республіканці. Інвестори побоюються, що вони припинять програму Build America Bonds, запущену в 2009 році президентом США Бараком Обамою. За нею влада субсидувала третину відсоткових виплат за облігаціями муніципалітетів, що дозволяло владі навіть проблемних штатів залучати гроші під відносно невисокий відсоток.
Масла у вогонь підлила у грудні відомий фінансовий аналітик Меридіт Уїтні, яка заявила, що цього року ринок муніципальних бондів чекає хвиля дефолтів. "Ви можете побачити 50 великих дефолтів, від 50 до 100 великих дефолтів, навіть більше. Це буде відповідати сотням мільярдів доларів", - заявила вона в ефірі CBS. Це збільшило відтік коштів з фондів і викликало страхи, що американській владі доведеться втрутитися і рятувати штати, що загрожує додатковим борговим навантаженням на федеральний уряд, яка і без того дорівнює 64% ВВП. Загальний борг муніципалітетів дорівнює ще 17% ВВП.
Пристрасті навколо облігацій штатів намагаються дещо остудити рейтингові агентства, які хоча і чекають на проблеми в секторі, але вважають, що їх вдасться утримати під контролем. Так, в Fitch Rating чекають, що більшість емітентів збережуть високі рейтинги. "Є ймовірність, що число поетапних знижень рейтингів і переглядів прогнозів за ними на негативні цього року буде вище за середній", - заявила керівний директор Fitch Rating Лора Портер.
А в S&P та Moody's переконані, що бюджетні труднощі штатів будуть обмежені і не принесуть проблем центральному уряду. "Я не думаю, що є велика пряма загроза фінансів федеральної влади", - вважає віце-президент Moody's Стівен Хесс. "Малоймовірно, що наша кредитна думка про Мінфін США буде серйозним чином порушено таким тиском", - зазначив директор державних фінансів і суверенних рейтингів S&P Нікола Суонн. За його словами, це пов'язано з відносно невеликими обсягами муніципального боргу і невисоким рівнем невиплат за такими зобов'язаннями.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас