Країна неляканих депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна неляканих депозитів

Кредит&Депозит
6344
Пропозиція Нацбанку із заборони дострокового розірвання депозитних договорів, озвучена регулятором минулого тижня, може істотно зменшити приплив депозитів населення в банківську систему, а то й зовсім призвести до відтоку вкладів фізосіб. Але, схоже, це не сильно хвилює банкірів - принаймні, істотно підвищувати ставки за вкладами, щоб утримати клієнтів, вони не планують.
У січні цього року НБУ знову зафіксував приплив депозитів населення - за місяць депозити населення зросли на 8 млрд. грн. (на 5 млрд. грн. у національній і на 3 млрд. грн. - в іноземній валюті). "Депозити громадян показали приріст, а якщо ростуть депозити, це означає, що в банків зростає платформа для подальшого кредитування. Це одна з ознак економічного зростання", - бадьоро прокоментував приплив грошей у систему глава групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
Чи зменшиться цей приплив у разі ухвали ініціативи НБУ щодо заборони дострокового розірвання депозитних договорів - у самому Нацбанку поки не коментують. Експерти ж впевнені, що це відбудеться.
"Відтік депозитів у зв'язку із забороною на дочасне зняття їх цілком можливий", - стверджує фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сєдих. Правда, не дуже сильно, буквально на частки відсотка, вважає експерт, оскільки, якщо почнеться відтік вкладів, банки одразу спробують припинити його підвищенням ставок за депозитами.
Аналітик інвесткомпанії "БГ Капітал" Віталій Ваврищук схильний говорити навіть не про відтік, а про уповільнення припливу депозитних ресурсів. "У 2011 р. приплив депозитів загальмується до 17-19% у порівнянні зі зростанням на 26% в 2010 р.", - прогнозує він. Що стосується змін умов за вкладами, він вважає, що банки будуть намагатися не стільки залучити нові ресурси, скільки утримати старі на більш тривалі терміни.
Водночас самі банкіри поки ні про яке поліпшення умов за вкладами не замислюються, відзначаючи, що зниження активності населення на депозитному ринку їм тільки на руку. Особливо - на ринку валютних депозитів.
"У 2011 р. у банків буде відсутня потреба у валютних ресурсах", - пояснює пасивність банкірів у питанні утримання вкладників керівник департаменту стратегічного розвитку і маркетингу роздрібного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй. Таким чином, на думку банкіра, середньоринкові ставки за вкладами в іноземній валюті будуть і далі знижуватися на 0,75-1% у доларах і 0,25-0,50% в євро.
Що ж до депозитів у нацвалюті, то, ймовірно, банкіри все-таки підуть на поліпшення умов за довгостроковими депозитами, оскільки, на думку аналітика інвесткомпанії Phoenix Capital Олександра Лозового, у разі заборони на дострокове зняття депозитів різко зменшиться популярність піврічних і річних вкладів.
"Дійсно, стратегічною метою 2011 є залучення грошей населення на період від року і вище. Тому умови за довгостроковими вкладами будуть істотно вигідніші, ніж за короткостроковими", - підтвердили тенденцію в одному з українських банків. Щоправда, додавши при цьому, що "значно вигідніше" в даному випадку означає максимум плюс 1-1,5% до чинних ставок (10-11% за вкладами у гривні). А отже, навіть у разі ухвалення пропозиції НБУ на заробіток на банківських депозитах, як це було в 2009 р. - першій половині 2010 р., українцям розраховувати нічого.
З іншого боку, банкіри, до фінансових груп яких входять компанії з управління активами, відзначають, що охолодження інтересу населення до депозитних вкладів - як з огляду на зниження ставок, так і за рахунок ініціативи НБУ, яка, найімовірніше, буде ухвалена, - хороший шанс наростити продаж сертифікатів пайових інвестиційних фондів. Особливо з огляду на появу фондів грошового ринку, ризики за якими куди менші за фонди акцій, а гарантовані річні ставки - на 3-4% вищі, ніж за депозитами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас