Німці з'їли український сир — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці з'їли український сир

4713
Експорт молочної продукції в Росії знову під загрозою. Цього разу український товар з місцевого ринку тіснить європейський продукт.
Вперше в історії україно-російських взаємин проблеми українського молочному експорту в сусідню країну приносять не дії Росспоживнагляду, а "третя сторона". Тепер перешкоди створюють європейські виробники.
За попередніми оцінками керівника інформаційно-аналітичного центру Національної спілки виробників молока РФ Тетяни Рибалової, масоване ввезення сирів з європейських країн, передусім з Німеччини, призведе до того, що ця країна скоро підніметься з третього на друге місце серед країн-постачальників на російському ринку, потіснивши при цьому продукцію українських виробників.
Враховуючи той факт, що на російський ринок припадає майже третина продукції наших виробників, "німецьке" питання для них стає дуже актуальним.
Як відзначає директор інформаційно-консалтингового агентства "Інфагро" Василь Вінтоняк, сири з Німеччини на полицях супермаркетів у Росії зараз дешевші, ніж українські сири.
Наприклад, сир гауда, зварений в Україні, коштує в Росії на 15-20% дорожче, ніж його аналог, який виготовлений в Німеччині. Секрет європейців у недорогому та якісному молоці, яке для їх виробників обходиться дешевше, ніж закуповують українські сирзаводи - 33 євроценти за літр проти 38 євроцентів за літр.
Поки вітчизняні підприємства експортують в РФ сири за 5500/т дол., європейські виробники пропонують ціни на 1000/т дол. нижче - від 4500/т дол. І в нинішньому році, з огляду на зростання конкуренції, передумов до їх зростання немає. До речі, за минулий рік сир на російському ринку подешевшав майже на півсотні доларів, спустившись з позначки в 6000/т дол.
Цікаво, що ініціатором такого цінового демпінгу виступає не тільки Європа, але і сусідня Білорусь, яка є сьогодні безумовним лідером з експорту сирів у РФ (забезпечує своєю продукцією близько 25% російського ринку).
Експерти відзначають, що білоруські виробники за рахунок надлишку молока на внутрішньому ринку мають можливість поставляти продукцію на експорт за цінами на $400-500 нижче в порівнянні з постачальниками з інших країн. Завоювати цю пальму першості білорусам багато в чому допомогли молочні війни РФ і України, що почалися з 2006 р., коли Росія вперше повністю заборонила ввезення української молочної продукції.
На думку голови ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського, наша країна програла битву за російський ринок, коли в середині 2010-го Росспоживнагляд скасував обмеження на експорт білоруської продукції, виробленої з молочної сировини.
Попри цей песимізм, українські сири продовжують поки утримувати значну частку ринку РФ (близько 17%) завдяки стійкості споживчих переваг росіян та їх прихильності до традиційних смаків. На радість наших виробників, в РФ досі часто ще спрацьовує "радянський" менталітет стосовно сирних брендів. Покупці вибирають сир типу російський, голландський або костромський.
Як стверджує Василь Вінтоняк, саме звичка, яка автоматично підказує саме ці торгові марки, дозволяла українським підприємствам, що поставляють свою продукцію в РФ, протягом усього 2010 року встановлювати високий рівень цін, не боячись, що це відлякає потенційних споживачів.
Зрозуміло, смакові властивості вітчизняних сирів, що виготовляються на території колишнього Союзу, відрізняються від європейських сирів економічного сегмента (таких як, гауда або едам), однак цінники здатні діяти набагато переконливіше, ніж ностальгічні настрої.
Враховуючи особливості сироваріння (понад 30 днів) і терміни реалізації цієї продукції (90 днів), можна припустити, що активність Німеччини здатна скоротити обсяги реалізації українських сирів у Росії в найближчі місяці. За інформацією галузевих експертів, запаси готової продукції на складах вітчизняних підприємств дозволять їм безперебійно забезпечувати її поставки як мінімум до середини весни. З 2011 року ще 5 сироробних заводів отримали дозволи поставляти свою продукцію в Росію і Казахстан. Зараз 15 виробників мають право на експорт у ці країни.
Але скорочення споживчого попиту в РФ призведе до того, що протягом найближчого одного-двох місяців нашим сироварам доведеться демпінгувати, опускаючи при цьому ціни на свій товар і на внутрішньому ринку теж.
Взагалі ситуація з попитом і споживанням сирів всередині країни і за її межами, як лакмусовий папірець для ринку молочної продукції в цілому. Вона відображає поведінку виробників, що працюють в інших його сегментах.
Зараз, за спостереженнями Василя Вінтоняка, ціни на сири зупинили своє зростання - з середини осені вони зберігаються на одному і тому ж рівні. І це дуже показова тенденція, оскільки протягом попередніх років вартість сирів (як втім, і молокопродуктів) в зимовий період збільшувалася в порівнянні з літом. Приміром, рік тому (у січні-лютому 2010-го) вони злетіли на 50-60%. З 79 тис. т сирів, поставлених за кордон, 65 тис. т було продано росіянам. При загальному обсязі виробництва сичужних сирів на вітчизняних підприємствах в 191 тис. т, експорт в РФ становить близько 35%.
Відпускні ціни більшості заводів-виробників на сири сьогодні становлять 45-48 грн./кг. З усіма торговельними накрутками в роздрібному продажі продукція типу сиру російського або голландського коштує близько 65 грн./кг. Резерву для додаткового "навару" на сирах на внутрішньому ринку підприємства не мають. І цей факт чітко продемонстрував 2010 рік, коли після різкого цінового стрибка до 80-90 грн./кг українці автоматично зменшили кількість споживання сирів на 15-20%.
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас