Ціни на харчування досягли рекорду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на харчування досягли рекорду

Аграрний ринок
1192
"Проблеми, пов'язані з негодою, і наслідки подорожчання продовольства лякають. Ми вступили в еру мінливих цін і зриву поставок на ринку продуктів харчування. Це дуже серйозний виклик світу", - заявила агентству Reuters виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Жозетт Ширан.
За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (FAO) при ООН, індекс цін на продовольчі товари піднімався сьомий місяць поспіль і досяг у січні 2011 р. позначки в 231 пункт. Попередній пік (224,1) був зафіксований у червні 2008 р. За останній рік зростання цін склало 25%, показавши більш стрімку динаміку, ніж під час останнього продовольчої кризи в 2007-2008 рр.
Найбільше зростання цін у січні було зафіксовано на молочну продукцію - на 6,2% в порівнянні з груднем, а також на олію і жири - на 5,6%. Ціни на зернові зросли на 3% через зниження світового пропозиції пшениці і кукурудзі. Вартість м'яса залишилася на колишньому рівні через скорочення цін у Європі, викликане звістками про зараження яєць і свинини в Німеччині діоксином.
У розпал продовольчої кризи 2007-2008 рр. Світовий банк нараховував у країнах, що розвиваються, 870 млн. осіб, які голодували або недоїдали. За прогнозами FAO, найближчим часом це число збільшиться до 925 млн.
"Свіжі дані ясно показують, що підвищувальний тиск на світові ціни продуктів харчування не слабшає. Цілком ймовірно, в найближчі місяці цей ринок продовжить зростати", - повідомляє економіст FAO Абдолреза Аббассіан.
За словами експертів, основною рушійною силою збільшення цін найближчим часом обіцяє стати серія природних катаклізмів, що прокотилася по світу: масивні циклони розвалили сільськогосподарські угіддя Австралії, зимові шторми завдали шкоди полям в США, а від повеней серйозно постраждали фермери Малайзії.
"Зростають побоювання, що нинішня зима може стати зимою-вбивцею. Безсумнівно, подібні хвилювання призведуть до відповідних реакцій на ринках", - відзначає аналітик консалтингової компанії Telvent Дарін Ньюсом.
У 2007-2008 рр., коли зростання котирувань нафти, збільшення витрат зерна на виробництво біопалива, погана погода і біржові спекуляції призвели до подорожчання продуктів харчування, це вилилося у криваві акції протесту в Єгипті, Камеруні і Гаїті. Експерти сходяться на думці, що нинішня хвиля зростання цін - одна з головних причин соціальних заворушень, що відбуваються на Близькому Сході.
Прагнучи убезпечитися від подорожчання продовольства, багато країн взялися створювати запаси. Зокрема, минулого тижня Камерун, де в 2008 р. через продовольчі бунти загинуло понад 100 осіб, оголосив про створення організації для закупівель і регулювання цін на основні продукти харчування. Про імпорт мільйона тонн пшениці днями також повідомила влада Алжиру, який розпорядився прискорити закупівлю зерна для поповнення складів.
Надування країнами харчових подушок безпеки посилює ситуацію на глобальному ринку. Минулого тижня в світі підскочили ціни на рис, коли Індонезія придбала 820 тис. т цього ресурсу, в п'ять разів більше від звичайного. Аналітики побоюються, що подібний розвиток подій може викликати кризу.
"Якщо ціни залишаться високими, не мине й кількох місяців, перш ніж на бідну частину світу обрушиться нова велика продовольча криза. Висока вартість харчових ресурсів на світовому ринку ставить під загрозу голоду мільйони людей. Бідна частина населення в країнах, що розвиваються, витрачає 80% свого доходу на їжу. Цих людей подорожчання продовольства змусить продати майно, відмовити в оплаті навчання своїм дітям або штовхне на інші радикальні кроки", - відзначає консультант з продовольчої політики міжнародної благодійної організації Oxfam Кріс Лезер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас