НБУ посилив умови реєстрації змін у договорах про залучення коштів від нерезидентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ посилив умови реєстрації змін у договорах про залучення коштів від нерезидентів

Казна та Політика
1424
Національний Банк України (НБУ) посилив умови реєстрації змін у договорах про залучення коштів від нерезидентів.
Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №571, якою вносяться зміни в порядок отримання резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів.
Як повідомив НБУ в листі банкам, постанова №571 набуде чинності з дня офіційного опублікування: орієнтовна дата опублікування - після 10 лютого 2011.
Згідно з документом, Нацбанк буде здійснювати реєстрацію змін до відповідних договорах за умови, що розмір виплат за користування кредитом за такими договорами не перевищує розмір виплат за максимальною відсотковою ставкою, встановленою центральним банком.
Виключеннями є зміни, пов'язані зі зміною найменування, місцезнаходження чи банківських реквізитів резидента-займанця/нерезидента-кредитора, а також з переведенням боргу на нерезидента.
Чинна редакція цього порядку містить заборону на реєстрацію зміни в договорах, за якими розмір виплат за користування кредитом перевищує розмір виплат відповідно до максимальної відсоткової ставки, у разі збільшення загальної суми кредиту (у тому числі за рахунок капіталізації прострочених відсотків) або при збільшенні розміру відсоткової ставки, комісій, неустойки та інших встановлених договором платежів.
"Ваші зміни вносять істотні обмеження на реєстрацію змін до кредитних договорів... Якщо зміни, які вносяться до такого договору, не підпадають під зазначений перелік винятків (який, на нашу думку, є невиправдано обмеженим), для їх реєстрації необхідно буде привести договір у відповідність з регулюванням Нацбанку, що встановлює максимальний розмір виплат за користування кредитом", - прокоментувала документ партнер адвокатського об'єднання Арцингер Ганна Погребна.
У зв'язку з цим, експерт рекомендує здійснювати ретельний аналіз чинних кредитних договорів до внесення в них будь-яких змін. "Це дозволить значно заощадити час і ресурси на стадії реєстрації змін в НБУ", - підкреслила Погребна.
Як повідомлялося, з 1 січня 2011 року НБУ посилив умови залучення банками валютних коштів на умовах субординованого боргу, скоротивши максимально допустиме відхилення ставки за такими позиками від рівня Libor.
Максимальне значення відсоткової ставки за залученими коштами на умовах субборгу (з врахуванням комісії, неустойки та інших передбачених зборів) встановлено за ресурсами в доларах США на рівні не більше Libor за 12-місячними міжбанківськими депозитами "плюс" 8% річних.
Аналогічне обмеження за ресурсами в євро встановлено на рівні не більше Libor за 12-місячними міжбанківськими депозитами "плюс" 7% річних. Максимальне значення ставки субборгу в гривнях встановлено на рівні не більше розміру облікової ставки НБУ "плюс" 2,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас