ООН: Світові ціни на продтовари у січні досягли історичного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: Світові ціни на продтовари у січні досягли історичного максимуму

Аграрний ринок
1334
Світові ціни на продовольчі товари в січні досягли історичного максимуму. Про це свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). При цьому організація зазначає, що продовольчий індекс зростає вже сім місяців поспіль.
За підсумками січня індекс цін на продовольство ФАО виріс на 3,4% і склав 231 пункт. Дане значення стало максимальним з 1990 р., коли ООН почала відслідковувати світові ціни на продукти харчування.
"Останні цифри явно вказують на те, що підвищувальний тиск на продовольчі ціни не послаблюється, - відзначає економіст ФАО Абдолреза Аббасьян. - Настільки високі ціни, судячи з усього, протримаються ще як мінімум кілька місяців".
За розрахунками ФАО, ціни на зернові в січні виросли на 3%, а ціни на олійні культури підвищилися на 5,6%. Молочні продукти стали дорожчими на 6,2%, а цукор - на 5,4%, і тільки м'ясо за місяць не змінилося в ціні. Останнє пов'язано з падінням довіри європейських споживачів після "діоксинового скандалу" в Німеччині, відзначає відомство.
Раніше сьогодні про небезпеку рекордного зростання цін на продукти харчування говорив голова Світового банку Роберт Зеллік. "Тенденція зростання світових цін на сировину буде лише посилюватися, це стосується і цін на продовольство", - повідомив глава СБ в інтерв'ю агентству Reuters. За його словами, владі всіх провідних держав слід вжити заходів для приборкання цін і збільшення волатильності.
Світові ціни на продукти харчування з початку року продовжили сходження слідом за зростанням за підсумками минулого року - зростанням, обумовленим низькими врожаями через стихійні лиха по всьому світу. Різке подорожчання їжі стало однією з причин народних заворушень у Тунісі та Єгипті: у першій державі в результаті був повалений президент, а в другій зараз тривають кровопролитні зіткнення, що загрожують перерости в громадянську війну.
Відзначимо, в Україні за 2010 р. у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів продукція подорожчала на 1,5%, в т.ч. у виробництві олії та тваринних жирів - на 6,1%, цукру - на 2,6%, макаронних виробів - на 1,9%, борошномельно-круп'яних продуктів - на 1,8%, м'яса та м'ясопродуктів - на 1,6% , рибних продуктів - на 1,1%, хліба і хлібобулочних виробів - на 0,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас