Рубіні: Португалія буде змушена просити фіндопомоги в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Португалія буде змушена просити фіндопомоги в ЄС

Казна та Політика
325
Португалія вже "досить скоро" піде по шляху Греції та Ірландії і буде змушена звернутися за фінансовою допомогою до Європейського союзу, заявив відомий економіст Нуріель Рубіні на економічному форумі, організованому компанією "Трійка Діалог", повідомляє "Фінмаркет".
За прогнозом португальського Центробанку, ВВП країни скоротиться в 2011 році на 1,3%. Спред прибутковості 10-літніх португальських держоблігацій і німецьких держпаперів з аналогічним періодом обігу виріс до рекордних для єврозони 484 базисних пунктів (б.п.) 11 листопада 2010 року. Торги в середу, 2 лютого, закрилися на позначці 359 б.п.
Водночас Рубіні відзначив, що ризик приходу другої хвилі кризи в розвинених країнах останнім часом скоротився. Економіст очікує на U-подібне відновлення в розвинених країнах, хоча в ряді країн, включаючи країни єврозони, де зростання залишається "в кращому випадку млявим", зберігаються фундаментальні проблеми.
Не все благополучно і в країнах з економікою, що розвивається, де прискорена інфляції змушує Китай та інші країни посилювати кредитно-грошову політику. За словами Рубіні, занадто різке згортання антикризових заходів загрожує цим країнам "жорсткою посадкою", тобто відчутним уповільненням темпів зростання економіки за відсутності державного стимулювання.
Продовольча інфляція, крім того, загрожує не лише економічної, а й політичної стабільності в багатьох країнах світу, заявив Рубіні, посилаючись на приклади Пакистану і арабських країн.
Експерт також зазначив, що Федеральна резервна система США значно більше стурбована темпами відновлення економіки країни, ніж ризиками інфляції, через що вона продовжить утримувати відсоткові ставки на рекордно низьких рівнях протягом "тривалого часу".
Варто нагадати, що не так давно прем'єр-міністр Португалії Жозе Сократіш заявив, що країна не буде просити Європейський союз про допомогу, а будь-які розмови про її "порятунок" ведуться виключно на користь спекулянтів на ринку облігацій.
За словами португальського прем'єра, подібні чутки шкідливі не тільки для Португалії, але і для єдиної європейської валюти.
Як повідомив Сократіш, щоб заспокоїти ринки, бюджетний дефіцит Португалії за підсумками 2010 року буде меншим за плановий рівень, що становив 7,3% ВВП. Прем'єр вважає, що "це чудовий результат для Португалії". У 2009 році дефіцит португальського бюджету становив 9,3% ВВП.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас