НБУ пропонує банкам повністю заборонити дочасне зняття термінових вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ пропонує банкам повністю заборонити дочасне зняття термінових вкладів

Кредит&Депозит
9020
З метою визначення конкретних термінів виконання банком своїх зобов'язань повернення вкладу та створення правових умов для зниження ризиків банку в разі дочасного розірвання термінового депозитного договору, Національний банк України, за участю банківських асоціацій, опрацьовує відповідні пропозиції, а саме: повністю заборонити дочасне зняття термінових вкладів. Про це йдеться в проекті регуляторного акту НБУ.
Повернення вкладів відбуватиметься виключно в термін, визначений договором або в разі настання непередбачених ситуацій, що вимагають від вкладника термінових грошових витрат (оплата лікування, відшкодування майнової шкоди, забезпечення захисту в суді тощо).
Також НБУ пропонує встановити, що в разі звернення вкладника з вимогою про видачу вкладу до настання терміну, обумовленого договором термінового вкладу, банк здійснює виплату у термін до 30 днів з дати звернення. Запропонований варіант може бути реалізований шляхом внесення змін до статті 1060 Цивільного кодексу України.
Така пропозиція НБУ зумовлюється тим, що збільшення обсягів банківського кредитування залежить в першу чергу від наявності у банків вільних кредитних ресурсів. Акумулюючи великі обсяги фінансових ресурсів банки мають можливість направляти їх на операційну або інвестиційну діяльність господарюючих суб'єктів, а також задовольняти поточні або довготермінові потреби своїх клієнтів. Основними продуктами і послугами на фінансовому ринку, що надаються банками, є кредитування суб'єктів різних секторів економіки. Чинне законодавство не лише не стимулює розвиток ринку довготермінових кредитів, а й навпаки, створює умови, за яких банкам економічно вигідно здійснювати короткотермінове кредитування.
Наявність у цивільному законодавстві норми, яка надає вкладнику право в будь-який час розірвати договір і забрати свій банківський внесок, не дає банку впевненості в тому, що залучені ним кошти будуть у його розпорядженні, а отже, в банку існують великі ризики при фінансуванні довготермінових інвестиційних проектів.
Таким чином, законодавство фактично не стимулює видачу банками довготермінових кредитів. У той же час, на даний час для банків не встановлений термін, до якого вони повинні забезпечити видачу вкладу "на першу вимогу" і, відповідно, право вкладників на одержання коштів "на першу вимогу" залишається до певної міри декларативною нормою.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас