Сорос: Сировинний бум триватиме ще пару років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос: Сировинний бум триватиме ще пару років

Казна та Політика
828
Світові ринки сировини демонструють найтриваліше ралі за останні 10 років - у січні вони росли п'ятий місяць поспіль. Сировинний бум триватиме ще пару років, вважає відомий інвестор Джордж Сорос.
Ринки сировини зросли за підсумками січня 2011 п'ятий місяць поспіль, що стало найтривалішим ралі з березня 2000 року, тому що попит на продукцію сільського господарства і гірської промисловості перевищує пропозицію на тлі відновлення світової економіки.
Ціни на пшеницю росли в січні рекордними темпами за 18 років після продовольчих бунтів в Північній Африці (на 5,9%), повідомляє агентство Bloomberg. За минулі 12 місяців пшениця підскочила в ціні на 77% через посуху в Росії і повені в Австралії та Канаді.
Ціни на какао виросли за минулий місяць більш ніж на 10% з-за політичної нестабільності в Кот-д'Івуарі - найбільшому експортері какао-бобів у світі.
Ціни на свинячі туші наблизилися до 24-річного піку. Протягом місяця рекорди ціни оновили бавовна і мідь. Бавовна, зокрема, подорожчала минулого місяця на 16%, що є найкращим результатом для січня з 1960 року і рекордним приростом серед компонентів індексу CRB. Ціна на мідь виросла за підсумками лондонських торгів у понеділок до рекордних $9782 за тонну після даних про найбільш значне за 11 місяців скорочення біржових запасів цього металу. За останні 12 місяців мідь подорожчала на 44%.
Нафта 31 січня подорожчала до найвищої позначки за два роки. Котирування контракту на нафту Brent перевищило позначку в $100 за барель через побоювання, що хвилювання в Єгипті можуть призвести до перебоїв у поставках енергоносіїв. Нафта марки WTI на закриття торгів у понеділок досягла $92,19 за барель - найвищого рівня з 3 жовтня 2009 року.
Індекс 19 сировинних товарів Thomson Reuters/Jefferies CRB виріс у понеділок на 1,8%, до 341,42 пункту. Раніше в ході торгів він досягав максимальної позначки з 2 жовтня 2008 року - 342,03 пункту. За січень індикатор додав 2,6%, а з 31 серпня 2010 року - 29%.
S&P GSCI Total Return, що враховує динаміку вартості 24 видів сировини, піднявся на 3,1% у січні, завершивши зростанням п'ятий місяць поспіль, що є найтривалішим ралі з 2004 року.
Індекс S&P GSCI Spot, до розрахунків якого входять 24 види сировинних товарів, збільшився більш ніж втричі з кінця 1999 року. Хоча в 2008 році на тлі світової рецесії даний індикатор втратив 43%, з кінця 2008 року він підскочив уже на 81%.
Прибутковість вкладень у сировину явно перевищила аналогічні показники для ринків акцій та облігацій.
Зведений фондовий індекс MSCI All-Country World підвищився в січні на 1,6% з урахуванням дивідендів. Доларовий індекс ICE, що відслідковує динаміку курсу американської нацвалюти до валют 6 основних торговельних партнерів США, впав за місяць на 1,6%. Індекс корпоративних і державних облігацій Global Broad Market втратив 0,2% за період з 1 по 28 січня.
Понад 100 аналітиків, трейдерів та інвесторів, які брали участь в опитуванні агентства Bloomberg минулого місяця, заявили, що очікують в 2011 році на підвищення вартості всіх 15 основних видів сировини - від кави арабіка до цинку.
Ціни на більшість видів сировини у світі можуть зрости в 2011 році, оскільки підвищення глобальної економіки піднімає попит, в основному, з боку країн з економікою, що розвивається, вважає генеральний директор Світової організації торгівлі (СОТ) Паскаль Ламі.
"Понад 70% зростання прийде з боку emerging markets, які споживають багато сировини", - йдеться в повідомленні, оприлюдненому на конференції ООН з торгівлі та розвитку. "Китай, Індія та Латинська Америка, зокрема, будуть діяти, як рушійна сила світового ринку сировини", - зазначив Ламі.
Десятирічний бум на ринках сировини триватиме ще пару років, перш ніж обсяг пропозиції досягне балансу з попитом, вважає відомий інвестор Джордж Сорос.
"Сировина традиційно дуже-дуже циклічна, тому все це питання становища всередині циклу. Я думаю, що ми достатньо просунулися", - сказав він в інтерв'ю Bloomberg на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.
За його словами, сировинний бум базується на нестачі довіри до всіх валют, не тільки до американської нацвалюти. "Але альтернатив долару немає, тому краще володіти сировиною", - сказав Сорос.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас