Збитки BP за підсумками 2010 р. склали 4,9 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки BP за підсумками 2010 р. склали 4,9 млрд дол

694
Британський нафтогазовий концерн BP Plc. оголосив про чисті збитки в 4,9 млрд дол за підсумками 2010 р. Це перший негативний результат нафтової компанії з 1992 р., передає BBC.
Збитки частково обумовлені відрахуваннями в фонд ліквідації наслідків гігантського розливу нафти в Мексиканській затоці, які вже склали 40,9 млрд дол.
Незважаючи на збитки, компанія відновить припинені після аварії в Мексиканській затоці виплати дивідендів акціонерам: на одну акцію буде нараховано по 7 центів, повідомив генеральний директор BP Роберт Дадлі.
Відзначимо, дивідендні виплати BP були припинені в червні 2010 р. після квітневої катастрофи в Мексиканській затоці біля узбережжя США.
Останній квартал минулого року BP вже закінчила з прибутком в 4,6 млрд дол, що на третину вище за аналогічний показник 2009 р. Частково зростання прибутку було пов'язане з підвищенням світових цін на нафту, які до кінця року піднялися до позначки в 90 дол. за барель.
BP повідомила, що вона продовжує реструктуризувати свій бізнес внаслідок аварії в Мексиканській затоці і позбавлятися від низки активів. Вже продані підприємства в Аргентині, Венесуелі, В'єтнамі, Єгипті та Колумбії. У США та Канаді також продані деякі активи, на черзі нафтопереробний завод у Тексас-Сіті (штат Техас), де в 2005 р. стався вибух, що забрав життя 15 робітників.
Розпродаж активів не стосується діяльності BP в Росії, де в січні було оголошено про обмін акціями c компанією "Роснефть". BP стала найбільшим міноритарним акціонером держкомпанії, щоб отримати доступ до майбутніх проектів видобутку нафти на шельфі Карського моря в Арктиці.
Цю угоду оскаржують російські акціонери ТНК-BP, яким наполовину належить BP. Консорціум Alfa-Access Renova-(AAR), що володіє акціями спільного підприємства, минулого тижня подав позов до суду в Лондоні, вимагаючи припинити операцію BP з "Роснефтью" на тій підставі, що вона суперечить умовам акціонерної угоди. AAR також має намір блокувати виплату дивідендів ТНК-BP за четвертий квартал 2010 р, від чого постраждає BP.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас