Економіку Єгипту паралізувало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіку Єгипту паралізувало

Казна та Політика
1355
Єгипетські банки закриті, не працюють Центробанк і Єгипетська фондова біржа (Cairo & Alexandria Stock Exchanges, CASE) з майданчиками в Каїрі та Олександрії. Іноземні інвестори виводять з Єгипту капітали. Повністю припинено залізничне сполучення, щоб перешкодити прибуттю жителів країни в Каїр для участі в антиурядових виступах. У країні починає відчуватися нестача продуктів харчування.
Єгипетська влада закрила порт Олександрії на Середземному морі - головні морські ворота країни. Проте Суецький канал працює в звичайному режимі. "Працюємо штатно, за добу проходить 45-50 судів", - повідомив член керівної компанії каналу Ахмед аль-Манакхі. Проте існують побоювання, що якщо з якихось причин канал буде закритий, світові ціни на нафту різко підвищаться. Так, генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салем аль-Бадрі пообіцяв, що якщо в результаті нинішньої політичної кризи в Єгипті буде закритий Суецький канал і це створить загрозу створення браку нафти на світовому ринку, організація збільшить обсяги виробництва нафти.
Почалися перші великі перебої в постачанні хлібу. Найважливіший продукт для бідних єгиптян подорожчав у два рази. Ситуацію ускладнює те, що 70% єгиптян живуть завдяки субсидуванню хліба. Субсидований хліб - важливий елемент злагоди в суспільстві і найголовніше, що держава дає єгиптянам. Коровай коштує всього лише один цент. Спроба скасування субсидій на цей продукт обернулася в 1977 р. масовими "хлібними бунтами", які в країні пам'ятають досі. Влада Єгипту запевняє, що запасів зерна в країні вистачить до початку червня.
Тепер добровільні народні комітети наглядають за торговцями, що намагаються скористатися ситуацією і завищити ціни на товари. Торгова палата Єгипту розпорядилася відкрити всі продуктові магазини і відпускати товари за звичайними цінами. Тим часом з'явилася інформація про можливе зростання цін на бензин через кризу. Багато АЗС цими днями не працюють, і тому в деяких містах Єгипту спостерігається паливний дефіцит.
Криза в Єгипті створила в світовій економіці нову динаміку, коли вільні кошти кинулися з фінансового ринку на товарний. Так, на світовому нафтовому ринку зараз відзначається значне зростання попиту. Відновилося і зростання цін на пшеницю. Так, на найбільшій Чиказькій зерновій біржі бушель (27,3 кг) пшениці подорожчав сьогодні на 1,3% - до $8,365. "На товарні біржі йде приплив капіталу, слід готуватися до подальшого і, можливо, сильного зростання цін на нафту, зерно, метали", - говорить співробітник британського банку HSBC.
Нестабільність в країні відбилася на вартості єгипетської валюти. Так, з початком роботи світового фінансового ринку обмінний курс валюти фунта по відношенню до долара США опустився до шестирічного мінімуму (6,18 фунта/$1). Інвестори передбачають подальше ослаблення позицій єгипетського фунта у зв'язку із загрозою поглиблення в країні політичної кризи.
Рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило суверенний рейтинг Єгипту з Ва1 до Ва2 у зв'язку з хаосом у країні. Прогноз за рейтингом змінений зі "стабільного" на "негативний". "Зниження кредитного рейтингу викликане посиленням політичної напруги в країні і стурбованістю тим, яким чином влада дадуть відповідь на нинішню політичну кризу", - заявляють у рейтинговому агентстві.
Аналітики Moody's вважають, що в Єгипті висока ймовірність ослаблення фінансово-монетарної політики держави. Таким чином єгипетська влада спробує зняти напруженість, викликану високим безробіттям, інфляцією та бідністю. Однак збільшення зарплат і субсидій за рахунок бюджету тільки посилить економічне становище країни і ще більше підштовхне інфляцію.
Фахівці Moody's заявили, що "подальший тиск" здатен створити складності для власників єгипетських держоблігацій. Стан державних фінансів в Єгипті і так вже значно слабший за рівень, необхідного для країн з рейтингом Ba. Так, дефіцит держбюджету Єгипту становить близько 8% від ВВП, тоді коли в середньому країни з рейтингом Ba мають дефіцит не більше 4%. Водночас рейтинг Єгипту підтримують такі чинники, як диверсифікована економіка і сприятлива структура боргу з низьким ризиком рефінансування. Moody's ставить у заслугу Єгипту те, що країна жодного разу не допускала дефолту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас