Україна стала повноправним членом Енергетичного співтовариства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала повноправним членом Енергетичного співтовариства

Енергетика
832
Україна стала повноправним членом організації Енергетичного співтовариства. Про це йдеться в повідомленні на веб-сайті Енергетичного співтовариства.
Після закінчення всіх формальних процедур з 1 лютого Україна набула членства у цій організації. У зв'язку з цим директор секретаріату Енерготовариства Славчо Нейков зазначив, що цей крок є вирішальним для всієї організації, оскільки розширює сферу її діяльності.
За його словами, сторони вже дійшли до практичної імплементації угод енергетичного співтовариства шляхом розробки конкретного плану дій, який відображає аналіз секретаріату щодо реальної ситуації в Україні в енергетичному секторі.
Документом також передбачаються практичні кроки, які ще необхідно зробити українській стороні для завершення ухвалення вторинного законодавства в енергетичній сфері.
Нагадаємо, 31 січня 2010 р. Президент України Віктор Янукович підписав закон України "Про ратифікацію протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства".
15 грудня 2010 Верховна Рада ратифікувала протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства.
Ухвалений акт передбачає набуття чинності протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства, підписаного 24 вересня 2010 р. у м. Скоп'є (Македонія).
Впровадження норм європейського енергетичного законодавства буде сприяти розширенню доступу українських експортерів до енергетичних ринків країн Європи, дасть можливість прямого виходу на кінцевих споживачів, дозволить уникнути посередницьких послуг, створить ринкові умови в енергетичному секторі економіки, які будуть сприяти залученню інвестицій для розширення можливостей та вдосконалення чинної енергетичної інфраструктури, сприятиме подальшому розвитку та інтеграції українських енергетичних мереж до європейської системи.
Членство України в спільноті передбачає сплату внесків до бюджету Енергетичного співтовариства у відповідності до статті 73 договору та статті 3 протоколу.
Методологія визначення розміру внеску ґрунтується на пропорційному розрахунку щодо валового внутрішнього продукту і загальної пропозиції поставки первинних енергетичних ресурсів.
18 грудня 2009 на засіданні ради міністрів енергетики ЄС у Загребі (Хорватія) було ухвалено рішення про взяття України до Енергетичного співтовариства ЄС.
Договір про створення Енергетичного співтоваристві набув чинності в 2006 р. Його мета - об'єднати європейські енергосистеми. Цей договір націлений на створення єдиного ринку електроенергії та газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас