Європейські банки воліють позичати в доларах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки воліють позичати в доларах

Казна та Політика
710
Номіновані в доларах облігації стають все більш популярними в іноземних компаній. Січень став місяцем рекордного обсягу випуску так званих "янкі-бондів". Найбільший інтерес до них проявляють європейські банки. До виходу на американський ринок їх підштовхнули ініціативи Єврокомісії, які негативно впливають на власників банківського боргу.
З початку року закордонні компанії випустили номіновані в доларах облігації на суму 109,7 дол, свідчать дані Dealogic. Це на 16% більше, ніж у січні 2010-го, і рекордний місячний обсяг за весь час обліку таких даних. Всього було здійснено 187 угод проти 105 роком раніше.
Експерти пояснюють зростання інтересу до "янкі-бондами" більшою ємністю і ліквідністю ринку доларових активів. "Ставки дуже низькі. Якщо у вас є здатність залучати кошти в доларах США і велика база інвесторів, то ви робите це", - сказав Bloomberg виконавчий директор на ринках позикового капіталу Mizuho Securities USA Тімоті Кокс.
Найбільшу активність на американських боргових ринках проявляють зарубіжні фінансові компанії, серед яких лідирують європейські банки. Вони продали папери на суму 39 млрд дол. 24 січня ставки за облігаціями банківського сектора, номінованих у доларах, впали до 2,03% - мінімального рівня з квітня 2010 року, свідчать дані Bank of Amerca Merrill Lynch. Низькими ставками за "янкі-бондами" в січні скористалися HSBC, BNP Paribas, Lloyds, UBS, Credit Suisse і Deutsche Bank.
Експерти пов'язують активність європейських банків на американському борговому ринку з пропозиціями Єврокомісії, оприлюдненими на початку січня. Зокрема там хочуть, щоб у разі нової банківської кризи власники облігацій банків брали участь в їх порятунку через списання частини вартості паперів. "США поза юрисдикцією європейських регуляторів, і випущені там облігації такої реструктуризації піддані не будуть. На додаток до цього за межами Європи інвестори не так стурбовані з приводу цих ініціатив Єврокомісії", - сказав РБК daily стратег по облігаціях Julius Baer Маркус Алленспах.
До того ж банки стали активніше залучати кошти - їм необхідно рефінансувати борги, отримані на піку кризи, часто під держгарантії. "Значна частина цих гарантій була видана строком на три роки. Їм потрібен новий капітал, щоб замістити ці зобов'язання, за якими наближається термін погашення. Враховуючи, що дискусія з приводу нових пропозицій регуляторів триває, їм простіше залучити кошти за кордоном", - вважає -н Алленспах. Інша причина, за якою європейці воліють позичати в доларах, - побоювання з приводу кризи суверенних боргів в Європі.
Аналітики чекають, що європейські банки будуть активно випускати "янкі-бонди" і надалі. "Ми розраховуємо, що випуск "янкі-бондів" залишиться на високому рівні впродовж всього року. Це привабливо з точки зору валютних свопів, і потреби європейських фінансових компаній у випуску таких паперів істотні", - сказав РБК daily співкерівник підрозділів кредитної стратегії в США Barclay Capital Джефф Мелі.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас