СОТ визнала незаконними держсубсидії Boeing — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ визнала незаконними держсубсидії Boeing

Казна та Політика
211
Світова організація торгівлі (СОТ) визнала незаконність субсидій, які авіабудівна корпорація Boeing отримувала від уряду США, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на заяву комісара Європейського Союзу (ЄС) з торгівлі Карела де Гухта.
У понеділок уряду США і керівництву ЄС була направлена конфіденційна постанова СОТ, яка підтверджує отримані у вересні від міністра транспорту Франції Домініка Бюссеро відомості про те, що США надавали Boeing матеріальну допомогу у вигляді держсубсидій на проведення досліджень і розробки літаків, у тому числі Dreamliner 787.
"Цей важливий звіт проливає більше світла на негативні наслідки для європейської індустрії від наданих США субсидій", - говориться в заяві К. де Гухта.
Офіційне повідомлення СОТ з'явиться тільки в середині 2011 року.
Розслідування було розпочато після того, як Європейський Союз заявив, що Boeing незаконно отримав понад $10 млрд від NASA і міністерства оборони США, крім того, ЄС звинуватив в несправедливій підтримці Boeing ряд американських штатів, серед яких Вашингтон, Канзас та Іллінойс.
В кінці червня СОТ дійшла висновку, що близько $20 млрд пільгових державних позик на створення пасажирського літака A-380 та інших моделей були незаконним субсидування експорту.
Як повідомлялося, США подали скаргу до СОТ від імені Boeing в 2004 році, стверджуючи, що країни Європи незаконним і несправедливим чином субсидували розробку і виробництво таких літаків Airbus, як A-350, і спонсорували компанію впродовж 40 років, перешкоджаючи цим здоровій конкуренції . У скарзі зазначалося, що Airbus отримала близько $20 млрд у вигляді незаконної допомоги від Франції, Великобританії, Німеччини та Іспанії, що дозволило компанії випередити Boeing як найбільшого авіабудівника у світі.
Європейці висунули зустрічні претензії, звинувативши США в незаконній фінансовій підтримці Boeing. Згідно з даними, які містяться у скарзі ЄС, корпорація отримала в період з 1990 року по 2004 рік від американської влади $18,9 млрд у формі субсидій на дослідницькі роботи і податкових пільг.
Справа про субсидії в авіабудівній промисловості є найбільшою за всю 14-річну історію СОТ.
Разом з тим експерти відзначають, що на тлі зростання конкуренції з боку emerging markets загострення боротьби між двома провідними літакобудівними корпораціями світу не піде на користь жодній з них.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас