Голова НБУ Сергій Арбузов не розірвав зв'язків з "Нашою Україною" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ Сергій Арбузов не розірвав зв'язків з "Нашою Україною"

Казна та Політика
2588
Політмайбутнє колишнього глави НБУ може профінансувати чинний. В прес-службі "Нашої України" інформацію про зустріч чинного і колишнього голів Нацбанку не підтвердили, але водночас і не спростували, пославшись на "відсутність інформації". Ухилилися від відповіді і в Національному банку.
Тим часом Сергій Арбузов до призначення в Національний банк був членом НУ, вступивши до лав партії відразу після її створення Віктором Ющенком у 2005 р. У 2006-му Сергій Арбузов балотувався за "нашоукраїнськими" партійними списками на вибори в Донецьку обласну раду під №6, проте партія не змогла подолати 3%-ий бар'єр.
Як повідомляли в кінці грудня 2010 джерела в "Нашій України", Сергій Арбузов на момент призначення на посаду голови Національного банку залишався в партії. Водночас, стаття 18 чинної редакції закону "Про Національний банк" вимагає від його голови припинення на час перебування на посаді членства в політичних партіях.
Як ідуть справи з партійністю Арбузова зараз, невідомо - жодних офіційних оголошень на цей рахунок з моменту його призначення на пост глави НБУ не було опубліковано.
Однак, як би там не було, доля "Нашої України" досі хвилює Сергія Арбузова. За відомостями "ЭИ", він погодився виділити за рахунок особистих коштів на потреби партійного будівництва кількасот тисяч доларів.
Джерела припускають, що такі теплі взаємини Арбузова з екс-президентом можна пояснити співпрацею Віктора Ющенка з командою чинного президента під час виборчої кампанії.
"Кажуть, Ющенко обговорював різні варіанти свого працевлаштування з Віктором Федоровичем (Януковичем), - говорить один з авторитетних банкірів, що працював в НБУ. - Йому пропонували повернутися до Нацбанку, але він не захотів ще раз входити в цю річку, побажавши при цьому мати вплив на цю позицію. Сергій Арбузов, близький до оточення Ющенка (як відомо, проти його кандидатури не заперечував навіть Володимир Стельмах) і одночасно влаштовує більшість інших центрів впливу в президентському оточенні - Азарова, Клюєва, Колеснікова-Ахметова, - виявився компромісною фігурою. Категорично проти була тільки група Фірташа-Льовочкіна, що мала види на Анатолія Шаповалова, але їх впливу в цьому випадку не вистачило".
Банкіри та аналітики, по-різному оцінюють політичні ангажементи Сергія Арбузова. "Якщо такі домовленості мали місце, то це ознака сили та самостійності. Для глави НБУ це хороші якості, тому що людині на цій посаді треба вміти говорити "ні", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Спостерігачі поки що губляться в здогадах: чи означає наявність подібних домовленостей, що Сергій Арбузов, якого багато спостерігачів щільно пов'язували з президентською родиною, йде з-під крила Віктора Януковича, опинившись більш самостійною, ніж передбачалося, і здатною вести свою гру фігурою.
"На мій погляд, Арбузов і не може бути керівником, підлеглим одній групі впливу, хоч і найсильнішої, - говорить голова правління банку з іноземним капіталом. - Голова НБУ відкриває і закриває кран, що дозволяє капіталам надходити в Україну і йти з неї. Тому фігура такого масштабу повинна влаштовувати більшість великих бізнесменів і, відповідно, політиків, яких вони фінансують. Кожен хоче вести переговори з НБУ безпосередньо".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас