Європейські дипломати: Заборона на виїзд Тимошенко - величезне безглуздя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські дипломати: Заборона на виїзд Тимошенко - величезне безглуздя

6706
Вчора Генеральна прокуратура відмовилася надати дозвіл на поїздку до Брюсселя лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко.
У Генпрокуратурі вважають, що Тимошенко може скористатися візитом для втечі з України. У відповідь опозиція вимагає від ЄС ввести санкції щодо України. Європейські дипломати в бесідах відзначають, що рішення Генпрокуратури політично вмотивовано, але вважають, що обговорювати введення санкцій поки рано.
Інформацію про те, що слідчий з особливо важливих справ Генеральної прокуратури (ГПУ) Сергій Войченко відмовився задовольнити клопотання Юлії Тимошенко про можливість виїзду за кордон, оприлюднила вчора прес-служба відомства. "Є оперативні дані про те, що Тимошенко має намір скористатися поїздкою, щоб залишити Україну і сховатися від слідства", - йдеться в повідомленні.
Як відомо, 26 січня Юлія Тимошенко звернулася до ГПУ з проханням дозволити їй виїзд за кордон, надавши запрошення від генерального секретаря Європейської народної партії Антоніо Лопес-Істуріса і президента Європейського парламенту Єжи Бузека. Необхідність поїздки Тимошенко мотивувала тим, що її візит зможе поліпшити європейські перспективи України.
Минулого тижня європейські дипломати в бесідах зізнавалися, що вважають "ключовим і знаковим" рішення слідчого з даного питання. "Якщо прокуратура скаже, що Тимошенко хоче втекти, ніхто цьому не повірить. Таке рішення стане визначальним у нашій оцінці того, що відбувається в Україні", - заявив представник однієї з країн-членів ЄС.
Вчора ввечері Брюссель і європейські столиці офіційно не відреагували на заяву ГПУ, а в неофіційних бесідах дипломати назвали це рішення "величезним безглуздям". Прихильники Тимошенко мають намір домогтися, щоб реакція Заходу на нього була якомога жорсткішою. "1 лютого я вилітаю в Брюссель, де зустрінусь з представниками Єврокомісії та інших відомств ЄС. Не сумніваюся, що дуже скоро ми побачимо їхню реакцію на безпрецедентні авторитарні дії української влади", - сказав Григорій Немиря, радник Юлії Тимошенко із зовнішньополітичних питань.
Він відмовився уточнити, які заходи впливу стосовно України запропонує Брюсселю, однак провів паралель між подіями в Україні та Білорусії. Нагадаємо, вчора Рада міністрів закордонних справ ЄС схвалила санкції стосовно Мінська, зокрема заборонила в'їзд до Євросоюзу 158 білоруським чиновникам.
Джерела в дипломатичних колах прогнозують, що ЄС не буде офіційно заявляти про санкції стосовно України. "Рішення щодо України ще не прийнято, але можливість введення санкцій поки не обговорюється - здається, точку неповернення ще не пройдено", - сказав один зі співрозмовників у Брюсселі.
Заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина", голова підкомітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Андрій Шкіль вважає, що негласною реакцією ЄС буде введення обмежень щодо візитів українського президента: "Я впевнений, що державних візитів до країн-членів ЄС більше не буде".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас