ЄС ввів обмеження на в'їзд і заморозив активи вищих чиновників Білорусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС ввів обмеження на в'їзд і заморозив активи вищих чиновників Білорусі

383
ЄС ввів обмеження на в'їзд і заморозив активи вищих чиновників Білорусі. Про це йдеться у висновках, схвалених 31 січня на засіданні Ради закордонних справ ЄС.
"Рада вирішила ввести обмеження на подорожі і заморозити активи осіб, відповідальних за нечесні президентські вибори 19 грудня 2010 року і подальше жорстоке придушення демократичної опозиції громадянського суспільства та незалежних мас-медіа", - підкреслюється у висновках.
Крім того, Рада закордонних справ ЄС вирішила відновити дію санкцій проти тих високопоставлених посадових осіб Білорусі, стосовно яких санкції вже вводилися в 2006 році, але були припинені у жовтні 2008 року.
Як стало відомо з джерел, близьких до керівництва ЄС, у цілому санкції введені проти 157 білоруських високопоставлених посадових осіб, включаючи Президента країни Олександра Лукашенка і двох його дорослих синів Віктора та Дмитра.
Рада ЄС відзначила, що обмежувальні заходи та перелік осіб, щодо яких вони введені, будуть залишатися відкритими і підлягають постійному перегляду.
При цьому у своїх висновках міністри закордонних справ країн Євросоюзу відзначили, що скасування обмежувальних заходів буде залежати від звільнення і реабілітації всіх затриманих за політичними мотивами, а також від прогресу в реформуванні виборчого законодавства і забезпечення свободи висловлювання та ЗМІ, свободи зборів і асоціацій.
Міністри підкреслили, що ЄС залишається вірним своїм зобов'язанням перед білоруським народом і громадянським суспільством, і працює над заходами з надання підтримки репресованим та їхнім сім'ям, а також підтримки громадянського суспільства.
При цьому міністри відзначили, що ЄС перегляне напрямки надання своєї допомоги з тим, щоб посилити підтримку громадянського суспільства, зокрема, неурядових громадських організацій та студентів.
Рада закордонних справ ЄС також висловилася за початок переговорів про спрощення візового режиму та реадмісію з Білоруссю відразу після схвалення відповідних директив, а також закликала країни-члени максимально використовувати можливості діючого в ЄС Візового кодексу, в тому числі для зменшення вартості візового збору для окремих категорій громадян.
У висновках міністри відзначили, що ЄС залишається відкритим для розвитку двосторонніх відносин з Білоруссю, якщо білоруська влада доведе своє бажання поважати принципи демократії, верховенства права та права людини.
Рада також заявила, що планує регулярно знайомитися зі станом справ у Білорусі і залишається готовою розглянути додаткові заходи у всіх сферах співробітництва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас