Китайці підмінили репортаж про ВПС сценами з голлівудського бойовика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайці підмінили репортаж про ВПС сценами з голлівудського бойовика

72
Блогери звинуватили китайський телеканал China Central Television (CCTV) у запозиченні деяких сцен з американського фільму 1986 року "Кращий стрілець" (Top Gun) з Томом Крузом у головній ролі, пише газета The Telegraph. Ці сцени були використані в сюжеті про навчання китайських ВПС, в яких брали участь винищувачі Chengdu J-10. Сюжет був показаний по CCTV 23 січня 2011 року, де передбачувані сцени з фільму перемежовувалися коментарями китайських військових.
У китайському сюжеті був показаний J-10, що бере участь в ближньому повітряному бою з іншим винищувачем. Під час бою J-10 випускає ракету класу "повітря-повітря" і знищує літак противника, який розлітається на частини у вогняній хмарі. Як повідомляє Defense News, на військових форумах в Інтернеті користувачі побачили схожість між сценами, показаними в сюжеті, і фінальним боєм у фільмі "Кращий стрілець".
Відео, в якому порівнюються обидві сцени, 30 січня 2011 р. опублікував сайт газети The Wall Street Journal. Судячи з кадрів, літак, в який попадає китайська ракета, являє собою американський винищувач F-5E Tiger II. Такі знімалися і у фільмі "Кращий стрілець" - у ньому вони зображували радянські уявні літаки МіГ-28. З порівняння видно, що два літаки вибухають ідентично.
Крім двомісних та одномісних винищувачів F-5E (у фільмі - МіГ-28) в "Кращому стрілці" були зняті легкий палубний штурмовик A-4 Skyhawk і палубний перехоплювач F-14 Tomcat. Цікаво, що більшість сцен пусків ракет у "Кращому стрілці" були зняті на реальних навчаннях авіації ВМС США.
Незабаром після показу по телебаченню відео було видалено і з сайту CCTV, проте сюжет уже встиг поширитися по інтернету. Цікаво, що сюжет з запозиченими з "Кращого стрілка" сценами був показаний через тиждень після того, як уряд Китаю оголосив про початок боротьби з інтернет-піратством.
J-10 виробляється в Китаї з 2003 року і є всепогодним багатоцільовим винищувачем. Винищувач випускається в трьох модифікаціях: одномісній, двомісній і палубній. Крейсерська швидкість J-10 становить близько 1100 кілометрів на годину. Винищувач озброєний однією 23-міліметровою гарматою і має 11 точок підвіски, на які можна встановлювати ракети класу "повітря-повітря", "повітря-поверхня", вільнопадаючі й коректовані бомби.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас