Правила порятунку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Правила порятунку

Казна та Політика
333
Європейські уряди встановлять більш м'які правила використання коштів Європейського фонду фінансової стабільності, але його розмір збільшувати не будуть (частка ЄС - 440 млрд євро), заявив комісар Єврокомісії Оллі Рен. Деталей плану щодо спрощення доступу до грошей фонду він не розкрив.
Уряди периферійної Європи просили збільшити обсяг фонду до 1 трлн євро, але проти зростання навантаження на платників податків виступили Німеччина, Франція і Фінляндія. Для стабілізації фінансів ЄС буде потрібно не менше 2 трлн євро, говорив раніше головний економіст Citigroup Віллем Буйтер.
Головне завдання - зробити фонд допомоги ефективним, а не збільшувати його розмір, вважає Рен, уряди зацікавлені в тому, щоб доступ до засобів не вимагав безлічі узгоджень у національних парламентах. При цьому ідею сумісних облігацій єврозони він не готовий обговорювати.
Європейські країни обговорюють зараз механізми використання коштів фонду для зниження боргового навантаження. Серед них - викуп урядами власних боргів за поточною вартістю, що дозволило б знизити навантаження на бюджети без запуску примусової реструктуризації. "Я впевнений, що ми зможемо уникнути дефолту і реструктуризації держборгів", - заявив Рен. Реструктуризація - неминучий сценарій, наполягав у Давосі Джордж Сорос.
На думку Рена, оцінити загрозу дефолту можна буде після того, як Європейський центробанк здійснить в середині року стрес-тести. Великобританія та країни Скандинавії підтримують цю ідею, Франція та Німеччина вважають тестування банківської системи необов'язковим заходом.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас