Шотландський альпініст вижив після падіння з висоти 305 метрів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шотландський альпініст вижив після падіння з висоти 305 метрів

232
Альпініст із шотландського міста Глазго в неділю впав зі схилу висотою 305 метрів і, зачіпаючи під час падіння кам'яні виступи, приземлився живим. На пошуки тіла 36-річного Адама Поттера були вислані рятувальники, які, на свій подив, знайшли його цілим і неушкодженим: він незворушно стояв біля підніжжя скелі та розглядав карту.
Його доставили в лікарню на гелікоптері військово-морських сил, екіпаж якого тоді виконував в околицях тренувальний політ і був на місці події вже через 35 хвилин після падіння альпініста. Але в ході огляду з'ясувалося, що альпініст відбувся переляком і кількома синцями та саднами, а також легкими забоями грудної клітки і хребта. Під час польоту він охоче розповідав про свою пригоду.
Адам Поттер втратив рівновагу, коли, здійснюючи сходження разом з трьома своїми друзями в складі групи з 24 альпіністів, досяг вершини гори Сгурр Чоінніч Мор. Ця гора висотою 1094 метрів розташована в 8 кілометрах на схід від найвищої гори Великобританії Бен Невіс. Він покотився крутим і кам'янистим східним схилом гори і зник з очей своїх друзів, які показали екіпажу гелікоптеру напрямок падіння свого товариша.
Своїми враженнями поділився також лейтенант Тім Баркер, спостерігач команди гелікоптера: "Ми почали знижуватися вздовж обриву і виявили, що біля підніжжя стоїть людина. Ми, чесно кажучи, подумали, що це не може бути той самий альпініст, адже той чоловік стояв на своїх ногах і читав карту. А над ним були три поспіль високих крутих ухили, поверхня яких являла собою оголені гірські породи. Це здавалося неможливим. Тому ми знову піднялися вгору вздовж схилу гори, де виявили частини його спорядження саме в тому напрямку, яким він повинен був падати. Це було неймовірно - він, мабуть, відскакував від схилу, вздовж якого падав - майже літав".
Сам Адам Поттер пояснив, що думав лише про зниження швидкості свого падіння, але це було практично неможливо: варто було йому загальмувати, як він падав з чергового виступу. "Моє життя не проходило перед моїми очима, нічого такого не було - я думав тільки про те, як би загальмувати своє падіння", - розповів він. Після приземлення Поттер виявив, що через шок втратив пам'ять і забув, де знаходиться, тому і взявся за карту, щоб згадати своє місце перебування.
На питання, чи збирається він повернутися в гори, Адам Поттер відповів: "Так, і, сподіваюся, дуже скоро. Я мав намір знову вирушити в гори наступними вихідними, але, думаю, ці плани я скасую. Але, може бути, через кілька тижнів - зважаючи на те, як буду одужувати", - сказав альпініст. Він всього лише послизнувся, що призвело до падіння... але посковзнутися можна і на порозі власного будинку, зазначив Поттер.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас