Лисичанський НПЗ зупиняють через збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лисичанський НПЗ зупиняють через збитки

Енергетика
1289
ТНК-ВР зупиняє Лисичанський нафтопереробний завод в січні-березні 2011 року, давши менеджменту компанії право прийняття остаточного рішення щодо цього питання в залежності від зміни умов ведення бізнесу в країні.
За словами джерела в Адміністрації президента, компанія вже проінформувала президента Віктора Януковича про критичний економічний стан заводу і можливу зупинку підприємства через збитки.
У листі виконавчого директора ВАТ "ТНК-ВР Менеджмент" Германа Хана на ім'я голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна зазначено, що на українському нафторинку склалися реальні передумови для повного руйнування нафтопереробної галузі країни.
Серед основних причин негативної ситуації топ-менеджер відзначає нестримне зростання імпорту нафтопродуктів, яке має в результаті преференційного ціноутворення на сировину значну (понад 100 дол. на тонні) цінову перевагу перед продукцією українських заводів.
Серед інших факторів Хан згадує активне використання окремими суб'єктами господарювання схем оптимізації оподаткування та збільшення обсягу контрабандних поставок в Україну.
"При збереженні існуючих тенденцій на ринку в 2011 році загальні збитки компаній "ТНК-ВР" в Україні оцінюються в 150 млн. доларів. Багатомільйонна програма модернізації (Лисичанського НПЗ) на 2011 рік на сьогодні заморожена", - зазначено в листі.
Нагадаємо, раніше виконавчий директор компанії "ТНК-ВР" Фелікс Луньов зазначив, що без власних нафтопереробних заводів, які незабаром можуть зникнути, Україна втратить енергетичну незалежність. "В Україні - шість НПЗ, чотири з яких в даний час по суті стоять. Заводи працюють на третину своїх можливостей.
У цілому українські НПЗ - старі й не модернізовані. Останній з побудованих - Лисичанський, який належить "ТНК-BP", йому 35 років. Ми вклали в його модернізацію 500 млн. доларів за 10 років тільки для того, щоб вийти на виробництво бензину Євро-4. А вийти на Євро-5 - це ще 200-300 млн. доларів", - підкреслив Луньов.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас