Банкірів втягують у соціальний конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірів втягують у соціальний конфлікт

3601
Влада продовжує намагатися закріпити за банками функцію контролера бізнесу. На цьому тижні Верховна Рада може зобов'язати банки контролювати сплату підприємцями соціальних внесків при виплаті зарплат і платити пеню за несвоєчасне їх перерахування до всіх фондів соціального страхування.
Законопроект №6116 спрямований на посилення платіжної дисципліни при сплаті внесків до фондів соціального страхування. Документ передбачає, що банки будуть приймати від страхувальників платіжні доручення на видачу зарплат і здійснювати видачу коштів лише за умови одночасного подання документів про сплату відповідних сум страхових внесків або документів на їх перерахування.
У разі невиконання банківськими установами даної вимоги вони за рахунок власних коштів повинні будуть сплатити до фондів соцстраху необхідну суму з правом зворотної вимоги щодо відшкодування коштів до страхувальників. При цьому у разі несвоєчасного перерахування страхових внесків, штрафів, фінансових санкцій банки будуть платити пеню в розмірі 0,1% (але не більше 10%) від необхідних сум за кожний день прострочення.
Незважаючи на те що повною несподіванкою для банкірів дана ініціатива не стала (ще раніше банкам доручили відслідковувати своєчасність сплати соцвнесків до Пенсійного фонду у розмірі 1/3), законопроект все-таки привносить в їх діяльність низку як позитивних, так і негативних нововведень. "Позитивним явищем можна назвати пряме закріплення в законі норми про право регресної вимоги банку до платника, яке виникає у разі, коли банк зобов'язаний здійснити оплату внесків за рахунок власних коштів", - пояснює Дмитро Богатирьов, начальник управління правової методології та нормативного забезпечення "VAB Банку". Раніше, додає юрист, виникнення такого права треба було доводити на підставі низки інших норм.
Нововведенням є й те, що платник внесків тепер буде мати вибір: надати банку документи, що підтверджують оплату внесків (як це встановлено зараз), або надати документи на перерахування внесків одночасно з платіжним дорученням на виплату зарплат.
Але, на жаль, мінуси законопроекту переважують його плюси. Однією з негативних сторін, на їхню думку, є введення відповідальності банків перед фондами за несвоєчасне перерахування внесків у вигляді пені. "Це може призвести до багатьох суперечок між банком, фондами і платниками в частині визначення розміру пені і фактично встановлює подвійну відповідальність банків за вказане порушення", - прогнозує Олександр Ярецький, директор департаменту правового забезпечення "Ерсте Банку".
Він нагадує, що закон "Про платіжні системи і перерахування грошей в Україні" також встановлює відповідальність банків перед платником у вигляді пені за несвоєчасне здійснення платіжних доручень клієнтів. А це значить, що за одне порушення банки нестимуть відповідальність як перед фондами, так і перед страхувальниками-клієнтами. Побоюються банкіри і передбачуваного проектом участі фондів соцстраху нарівні з НБУ у визначенні порядку перерахування банками соцвнесків. Така норма, ймовірно, посприяє тому, що банки будуть виконувати не лише контрольні функції щодо сплати внесків, але і з розрахунку правильності таких сум.
У цілому до перекладання функцій з боку держави банкіри вже звикли, однак тенденція їх аж ніяк не радує. "Законодавством вже створена і продовжує поглиблюватися тенденція, коли держава все частіше прагне використовувати банківську систему як інструмент здійснення державного контролю", - нарікає Дмитро Богатирьов. У ефективність самого законопроекту експерти не надто вірять, вважаючи, що його прийняття радше призведе до конфліктів банків з клієнтами, ніж до реального посилення платіжної дисципліни в частині сплати соцвнесків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас