Техогляд хочуть здешевити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Техогляд хочуть здешевити

10607
У темі про зміну проходження техогляду (ТО) з'явився новий поворот. Крім документа, підготовленого Держкомпідприємництва (ключова ідея якого - відібрати у ДАІ право перевіряти техстан автомобілів, тому що це породжує корупцію, і передати це право приватним техстанціям), свій варіант направила в Кабмін, МВС та АП Всеукраїнська асоціація імпортерів і дилерів (ВААІД).
Суть пропозицій ВААІД - заміна державного ТО недержавним техконтролем - на тих же сертифікованих СТО, які замість ДАІ відразу видадуть талон про те, що на момент перевірки машина була справна, і будуть за це відповідати. Дилери пропонують не проводити контроль для машин молодше трьох років. У віці від 3 до 15 років - проходити контроль раз у два роки, старше 15 років - щорічно. ВААІД - проти проведення фото- та відеозйомки процесу діагностики, як пропонує Держкомпідприємництва.
"Це доведе лише те, що автомобіль був на СТО, але ж його туди могли привезти на евакуаторі, взагалі без двигуна. Плюс - робить дорожчою саму процедуру ТО, адже станції буде треба тримати додатково адміністратора, відеооператора. У нашому варіанті ТО обійдеться у 80-200 грн.", - говорить виконавчий директор ВААІД Олег Назаренко. Зараз, нагадаємо, ТО коштує 320 грн., якщо проводити діагностику при МРЕО, і до 445 грн. - якщо перевіряти справність машини на приватній СТО. Назаренко уточнив, що Кабмін повинен встановити верхню межу вартості діагностики, але уніфікувати її ціну не можна: одна справа перевірити "Жигулі", інше - "Лексус".
Також пропонується скасувати обов'язкові меддовідки, що заощадить водіям ще 140-160 грн., і не перевіряти сплату штрафів, мовляв, до техстану машини це не має стосунку. У ДАІ стверджують, що меддовідки потрібні: вони не дозволять сісти за кермо дальтонікам, психічно хворим, наркоманам та п'яницям. Адвокат Вадим Володарський згоден з цим частково: "При отриманні прав водій вже проходить медкомісію. Можливо, варто проводити медогляди раз на 5 років, а раз на два роки - лише для водіїв-пенсіонерів та інвалідів".
Зараз всі проекти перебувають на стадії розгляду. Автори проектів розраховують, що питання техогляду Верховна Рада розгляне на цій сесії, яка починається вже 1 лютого. У департаменті ДАІ зазначають, що поки закон не змінили, техогляд треба проходити, як і раніше.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас